Konačno: Sistem koji spašava živote stiže u Bosnu i Hercegovinu

0
Radiosarajevo.ba
Konačno: Sistem koji spašava živote stiže u Bosnu i Hercegovinu
Foto: Screenshot / Ilustracija / Amber Alert

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak održao je sastanak sa menadžericom Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini Amelom Efendić sa kojom je razgovarao o daljnjim aktivnostima na sprečavanju zloupotrebe djece i mladih u digitalnom okruženju, vršnjačkom nasilju, govoru mržnje te edukaciji djece i mladih u oblasti nasilja.

Ministar Isak je prepoznao važnost Centra za sigurni internet u BiH – EMMAUS koji je zajedno sa Ambasadom SAD-a dao izuzetan doprinos obukama policijskih službenika Federalne uprave policije.

Planirano je da predstavnici Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini zajedno sa policijskim službenicima Federalne uprave policije educiraju djecu i mlade o opasnostima sa kojima se susreću u stvarnom i digitalnom okruženju.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Između ostalog, na sastanku je razgovarano i o mogućnosti uspostave Amber Alert sistema u Federaciji BiH.

Federalnim miistar Ramo Isak je od početka stupanja na funkciju prepoznao važnost uspostave ovog sistema te u skladu sa svojim nadležnostima kontinuirano vrši koordinaciju sa direktorom Federalne uprave policije u vezi mogućnosti uspostave navedenog sistema.

Ramo Isak
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Ramo Isak

Na sastanku je konstatovano kako će Federacija BiH ići u pravcu uvođenja klasičnog modela Amber Alert sistema odnosno američkog sistema koji se pokazao kao najuspješniji.

Zaključeno je kako će Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije intenzivirati saradnju sa Centrom za sigurni internet vezano za uspostavu Amber Alert sistema koji je već uspostavljen u više od 28 zemalja, saopćeno je iz FMUP. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije