Konačno: Od ponedjeljka ćemo Ze-Ka podatke imati na internetu

Fena
Konačno: Od ponedjeljka ćemo Ze-Ka podatke imati na internetu
/ Ilustracija
Internet prezentacija zemljišnoknjižnih ureda u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će održana u ponedjeljak, 30. januara u Sarajevu.

Ovim su okončane potrebne aktivnosti za javno objavljivanje podataka iz svih zemljišnoknjižnih ureda pri općinskim sudovima u Federaciji BiH koje su u sklopu Projekta registracije nekretnina proveli Federalno ministarstvo pravde i Federalna uprava za geodetske poslove i imovinsko pravne poslove/Jedinica za implementaciju.

Objavljivanjem zemljišnoknjižnih podataka na internetu u Federaciji BiH je završen proces digitalizacije zemjišnoknjižnih podataka, te su stvorene tehničke pretpostavke za objavu podataka na internetu.

Planirano je da zemljišnoknjižni podaci u FBiH zvanično budu objavljeni u prvoj polovini 2017. godine, čime će javnosti biti omogućen uvid u zemjišnoknjižne podatke kao i praćenje statusa predmeta u zemljišnoknjižnom uredu.

U okviru Projekta osigurano je održavanje zemljišnoknjižnog softvera "e-Grunt" koji uključuje i redovite kvartalne posjete zemljišnoknjižnim uredima, izradu novih verzija softvera, kao i održavanje uspostavljenih VPN konekcija između zemljišnoknjižnih ureda i centralne lokacije u Federalnom ministarstvu pravde kao i obuke privremenih zemljišnoknjižnih referenata.

Provedene su procedure i izvršena nabavka informatičke opreme u skladu s potrebama zemljišnoknjižnih ureda, službi za katastar i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Do sada su tokom Projekta, na osnovu zahtjeva i prijedloga korisnika, urađene četiri nove verzije zemljišnoknjižnog softvera koje su testirane, potvrđene i instalirane u svim zemljišnoknjižnim uredima i odjeljenjima u Federaciji BiH.

Provedene su tri procedure i izvršena nabavka informatičke opreme u skladu sa potrebama zemljišnoknjižnih ureda, službi za katastar i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Ukupno je nabavljeno šest servera, 376 radnih jedinica, tri prenosna kompjutera, 204 štampača, 62 skenera A4 formata, dva skenera A3 formata, dva štampača A0 formata, UPS uređaji, baterije za UPS uređaje, dva projektora, 80 eksternih diskova, ruteri te mrežni preklopnici.

Oprema je isporučena zemljišnoknjižnim i katastarskim uredima sa ciljem podrške aktivnostima na sistematskom usaglašavanju podataka o nekretninama između zemljišne knjige i katastra, aktivnostima skeniranja dokumenata, za potrebe zamjene tehnički zastarjele opreme te u cilju unapređenja BiH POS sistema.

U nabavci dijela opreme je korišten metod sufinansiranja gdje su općine dijelom učestvovale sa svojim budžetskim sredstvima.

Izvršena je i nabavka 400 Database Standard Edition One Oracle licenci koje se koriste u katastarskim i zemljišnoknjižnim uredima i nabavka Standard Edition Processor Perpetual licence koja se koristi na centralnoj lokaciji zemljišnoknjižnog sustava „e-Grunt“.

Također, sredstvima Projekta je osigurano i održavanje i nadogradnja nabavljenih Oracle licenci do konca februara 2017. godine.

Provedena je procedura i potpisan ugovor za nabavku zamjenske IT opreme u svim katastarskim i zemljišnoknjižnim uredima u Federaciji BiH.  

Riječ je o diskovima i baterijama za severe i UPS uređaje koji se dostavljaju uredima u skladu sa iskazanim potrebama i u cilju osiguranja kontinuiteta u radu zemljišnoknjižnih i katastarskih ureda.

Tokom implementacije Projekta registracije zemljišta u FBiH su digitalizovani podaci iz 1,03 miliona zemljišnoknjižnih uložaka u FBiH.

Također, testirane su i procedure za sistematsko usaglašavanje podataka o nekretninama između zemljišne knjige i katastra odnosno uspostavi zemljišne knjige na novom katastarskom premjeru.

U okviru Projekta registracije nekretnina završena je digitalizacija uložaka i u zemljišnoknjižnim uredima općinskih sudova u Lukavcu, Tuzli i Jajcu, tako da je zemljišna knjiga u Federaciji BiH u potpunosti digitalizovana sa koncem 2015. godine.

Sa krajem ovog tromjesečja, u elektronski vođenoj zemljišnoj knjizi FBiH je evidentirano ukupno 1,4 miliona zemljišnoknjižnih uložaka, od čega je 38,4 posto zasnovano na novom katastarskom premjeru.

U toku ovog kvartala u zemljišnoj knjizi su otvoreni novi zemljišnoknjižni ulošci sa novim katastarskim premjerom u elektronski vođenoj zemljišnoj knjizi u općinskim sudovima u Cazinu, Orašju, Kalesiji, Kaknju, Zavidovićima, Maglaju-odjeljenju suda u Zavidovićima, Zenici i u Sarajevu, saopćeno je iz Vlade FBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije