Konačan stav o nastavku rada federalnih ministara u subotu

Radiosarajevo.ba
Konačan stav o nastavku rada federalnih ministara u subotu

Potpredsjednik Vlade Federacije BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da su u FBiH stvari otišle predaleko i van svih pravnih standarda, te da bi Predsjedništvo HDZ-a BiH sljedeće subote trebalo da zauzme konačan stav o tome da li će hrvatski ministri ubuduće učestvovati u radu federalne Vlade.

Bevanda, koji je sa hrvatskim ministrima prošle sedmice napustio sjednicu federalne Vlade zbog preglasavanja i donošenja odluke o nacrtu dokumenta kojim se predviđa promjena trase na koridoru Vc, rekao je da će poštovati odluke Predsjedništva HDZ-a BiH i da će se uključiti u rad Vlade kada se budu uvažavali argumenti i ustavna nadležnost, stavovi struke i kada se preko noći i prema željama pojedinaca ne budu mijenjale strateške odluke.

Navodeći da je izmještanje trase na koridoru Vc kap koja je prelila čašu i da hrvatski ministri više nisu mogli tolerisati preglasavanja, Bevanda je za "Glas Srpske" rekao da su se brojne odluke federalne Vlade donosile na sličan način.

Bevanda je naveo da u pojedinim dionicama trasa odstupa od prethodne oko 500 metara, te da se odstupa od davno utvrđene trase koridora.

"Hrvatski ministri su glasali protiv odluke kojom se ruši dignitet Federalnog parlamenta i međunarodni sporazumi vezani za ovaj koridor, odnosno za jednu njegovu dionicu od Mostara prema južnoj granici. Ne možemo prihvatiti činjenicu da se tako kapitalni strateški državni projekti donose preglasavanjem jednog naroda i da se ne uvažavaju stavovi lokalnih zajednica Mostara, Čapljine i Ljubuškog, niti možemo dozvoliti da se to čini bez uvažavanja struke i argumenata", rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, ova odluka je samo u jednom dijelu na štetu Hrvata, ali je primarno na štetu FBiH i cijele BiH, a u svemu ovome jedini cilj je saobraćajna izolacija Hercegovine.

On je istakao da se nerijetko u javnosti plasira informacija da hrvatski ministri nisu htjeli da glasaju za izmjenu trase koridora Pet ce, ali da je percepcija o tome potpuno pogrešna.

Hrvatski ministri u Vladi FBiH Vjekoslav Bevanda, Feliks Vidović, Nevenko Herceg i Damir Ljubić su u četvrtak, 27. avgusta, zbog preglasavanja i donošenja odluke o nacrtu dokumenta kojim se predviđa promjena trase na koridoru Vc, napustili sjednicu federalne Vlade i najavili da do daljeg neće učestvovati u njenom radu.

Vezano: Partnerstvo SDA i HSP Đapić - dr Jurišić?

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije