Komunisti ponovo u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Komunisti ponovo u Sarajevu

Nedavno registrovana Komunistička partija danas (26. aprila) je u Sarajevu predstavila svoj politički program i ciljeve.

Predsjednik partije Muhamed Imamović istakao je da je cilj Komunističke partije promjena trenutnog ekonomskog sistema i uspostava socijalističke države; dodao je da je na osnivanju partije oko dvije godine radilo 300 ljudi gotovo pa u ilegali.

„Bosni i Hercegovini treba jaka partija ljevice koja će počivati na principima ZAVNOBiH-a, jer samo komunisti mogu promijeniti trenutno katastrofalno stanje u zemlji“, rekao je Imamović.

Potcrtao je da imaju 16.000 popunjenih prijava za članstvo, te da će kadrovska komisija odlučiti koliko će prijavljenih biti primljeno.

Imamović je najavio da će Komunistička partija imati svoje kandidate na ovogodišnjim lokalnim izborima u 56 općina u Bosni Hercegovini, te da je Savez komunista BiH koji je registrovan u Banjoj Luci u procesu integracije u Komunističku partiju.

On je podsjetio da smo „50 godina živjeli u sistemu, zasnovanom na socijalnoj pravdi, sistemu koji danas pokušava ocrniti manjina koja je profitirala njegovim rušenjem“.

Podsjećanja radi, Komunistička partija Jugoslavije vladala je bivšom državom, a na njenom čelu – od 1937. (kada su radili u ilegali) pa do 1980. bio je Josip Broz Tito. Partija Jugoslavije raspala se u januaru 1990, na svom 14. kongresu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije