Komšije spasile Muneveru Barleci

Radiosarajevo.ba
Komšije spasile Muneveru Barleci

Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da optuženi Veselin Vlahović zvani Batko nije bio vojno angažiran u sarajevskom naselju Grbavica, ali da je, zbog “bezvlašća koje je tada vladalo”, mogao biti povezan jedino sa Interventnim vodom koji je bio stacioniran u zgradi “Digitron Buje”.

Svjedok S-34 je kazao kako početkom aprila 1992. na Grbavici nije bilo organiziranih formacija osim Teritorijalne odbrane, u kojoj je on bio angažiran. U maju se, prema njegovom iskazu, pojavljuju formacijske jedinice, od kojih je jedna bio Interventni vod pod komandom Zorana Vitkovića.

“Tu jedinicu su popunjavali momci kriminalne prošlosti, i iako Batko nije pripadao nijednoj jedinici, mogao je biti jedino povezan sa ovim vodom, koji je bio smješten u zgradi ‘Digitron Buje’”, rekao je S-34, prenio Justice Report - BIRN.

Pomoć supruzi neimenovanog kolege

On je, kako je dodao, optuženog upoznao u maju 1992. u jednom stanu na Grbavici. “Moj kolega je bio doveden u ‘Digitron Buje’ i zamolio me da odem njegovoj kući jer mu je supruga ostala s dvojicom vojnika.“ Ispričao je da je Vlahovića zatekao “kako rovi po stanu”, dok je žena prestrašena čučala u ćošku sobe.

“Otjerao sam ih. Supruga kolege mi je rekla da je silovana i bila je vrlo uplašena”, kazao je svjedok, dodavši kako se s njom dogovorio da ujutro dođe po nju i da je prebaci s Grbavice.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića za ubistva, silovanja, zlostavljanja, pljačku, nestanke i druga nečovječna djela počinjena 1992. nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići

Naredno jutro, kako je dodao S-34, u stanu je zatekao iste osobe.

“Batko je opet rovio po stanu, a drugi vojnik je ležao u krevetu sa suprugom kolege i zagrlio je”, prisjetio se svjedok i dodao da ih je ponovo otjerao, a suprugu kolege s Grbavice prebacio na područje Sarajeva pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Nestanak Mehmeda Barlecija

Drugi svjedok Tužilaštva, S-30 je ispričala da su vojnici odveli njenog komšiju Mehmeda Barlecija, dok su njegovu suprugu Muneveru držali zatočenu u stanu i silovali je.

“Kroz prozor sam gledala kako dvojica vojnika odvode Mehmeda ka Trebeviću, dok su druga dvojica odvezli njegov auto”, kazala je svjedokinja, dodavši da o komšiji nikada ništa nije saznala. Navela je da su u stan u kojem se nalazila Munevera, poslije došla četiri vojnika i držali je zatočenu i silovali.

“Kasnije mi je Munevera pričala da je među tim vojnicima bio i Batko”, rekla je S-30 i dodala da su komšije spasile Muneveru Barleci, javio je Justice Report - BIRN.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije