! / Komšić odgovorio HNS-u:Čović još zamišlja da šalje neistomišljenike na Goli otok

16. 08. 2019. u 20:07:00 F. V.

Shares:0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oštro je odbacio današnje navode takozvanog Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH da je on, navodno, na grub i potpuno direktan način napao same temelje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Komšić je, kako navode iz Čovićevog HNS-a, višekratno eksplicitno izjavio kako ne priznaje i odbacuje načelo konstitutivnosti naroda te pozvao i druge političke subjekte u BiH da se pridruže njegovoj neustavnoj i antidejtonskoj političkoj agendi.  

"Izgleda da Dragan Čović još zamišlja da vodi sjednicu Gradskog komiteta Saveza komunista Jugoslavije u Mostaru, na kojoj se odlučuje o slanju neistomišljenika na Goli otok. Savjetujem njemu i društvu iz HNS-a da još jednom pročitaju Mšljenje Evropske komisije za BiH, pa onda da još jednom pročitaju to Mišljenje, pa onda još jednom... Sve dok ne nauče ili bar ne shvate šta u tom mišljenju piše i šta su to evropske vrijednosti. Tada neka se jave da razgovaramo", kazao je Komšić.

Komšić je na ovaj način, naravno, aludirao da je Čović političku karijeru i počeo kao omladinac i član Saveza komunista.

Čovićev HNS oštro napao Željka Komšića

Podsjetimo, iz tzv. HNS-a su ranije naglasili kako je konstitutivnost i jednakopravnost konstitutivnih naroda i po slovu Ustava BiH i po njegovom tumačenju od za to najmjerodavnije institucije Ustavnog suda BiH ne samo neporeciva ustavna kategorija nego i natkrovljujuće ili temeljno načelo cijelog Ustava BiH, a time i Dejtonskoga sporazuma jer je Ustav BiH najvažniji dio toga sporazuma.

KOMENTARI (9)