Komšić: Zašto dužnosnici iz HDZ-a nisu došli treba pitati Sattlera

Fena/Radiosarajevo.ba
Komšić: Zašto dužnosnici iz HDZ-a nisu došli treba pitati Sattlera
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić nakon sastanka

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izrazio je žaljenje što predstavnici HDZ-a BiH nisu danas došli na prvi sastanak radne grupe o putu BiH ka Evropskoj uniji.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je, zajedno s predstavnicima iz Evropske unije, dogovorilo formiranje te političke radne grupe s ciljem pokretanja reformskih procesa u BiH i realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

"Pitanje zašto predstavnici HDZ-a nisu došli na sastanak treba uputiti šefu Delegacije Evropske unije u BiH Johannu Sattleru koji je prije neki dan imao susret sa 'šampionom evropskih integracija'", dodao je Komšić.

Čović i Sattler: Glavne teme evropski put BiH i rješenje za izbore u Mostaru

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao u srijedu u Mostaru sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom na kojem se razgovaralo o ubrzanju evropskog puta BiH, o pandemiji koronavirusa i pokretanju gospodarstva te o aktivnostima oko lokalnih izbora.

Komšić je potvrdio da je bilo razgovora o Odboru za evropske integracije u Parlamentarnoj skupštini BiH koji nije još uvijek formiran, a u prošlom mandatu bilo je sporno entitetsko glasanje u okviru odbora, ali su predstavnici EU tada kazali da je to praksa koju oni ne poznaju te da su izričito protiv toga.

"To je i sada jedan od 14 uvjeta koje treba ispuniti. Ima lakših i težih uvjeta kako bismo dobili kandidatski status. Teži uvjeti su oni koji zahtijevaju izmjene Ustava i implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava", pojasnio je Komšić.

Naglasio je da je, ukoliko se želi pristupiti evropskom klubu, potrebno ispoštovati uvjete koje je Evropska komisija postavila, a ne da BiH diktira EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije