Komšić za pokretanje krivičnog postupka protiv Ćosića i Lilića

Radiosarajevo.ba
Komšić za pokretanje krivičnog postupka protiv Ćosića i Lilića

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je uputio zahtjev Tužiteljstvu BiH za pokretanje krivičnog postupka i raspisivanje međunarodne Interpolove potjernice za bivšim predsjednicima Savezne Republike Jugoslavije Dobricom Ćosićem i Zoranom Lilićem, saopćeno je večeras iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

U saopćenju se navodi da je Dobrica Ćosić, kao predsjednik Savezne Republike Jugoslavije od 15. juna 1992. godine do 1. juna 1993. godine obavljao dužnost predsjednika SRJ i glavnokomandujućeg Oružanih snaga SRJ, te je kao glavnokomandujući Oružanih snaga SRJ bio upućen i rukovodio aktivnostima i akcijama, koje su njemu podređene oružane snage SRJ u smislu vođenja agresivnog rat provodile na teritoriji BiH.

Također, zahtjev je upućen i za pokretanje istrage i raspisivanje međunarodne potjernice protiv Zorana Lilića, bivšeg predsjednika SRJ koji je tu dužnost obavljao u periodu od 25. juna 1993. godine do 23. jula 1997. godine. Kao glavnokomandujući Oružanih snaga SRJ također je bio upućen i rukovodio aktivnostima i akcijama koje su njemu podređene oružane snage SRJ u smislu vođenja agresivnog rat provodile na teritoriji BiH do potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Pored ova dva, u pripremi je i podnošenje krivičnih prijava i protiv drugih visokih dužnosnika bivše SRJ, za koje postoje osnovi sumnje da su počinili najteža krivična djela protiv integriteta BiH, te protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodim pravom u periodu od 1992. do 1995. godine, navodi se u saopćenju iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije