Komšić u New Yorku lobira za podršku BiH

Radiosarajevo.ba
Komšić u New Yorku lobira za podršku BiH

Delegacija BiH, koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, učestvovala je na otvaranju 64. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a koje je obilježeno snažnim i općeprihvaćenim govorom američkog predsjednika Baracka Obame, prenosi Fena.

Pored učešća u generalnoj debati, Komšić intenzivno razgovara s liderima drugih zemalja, prije svih onih država koje još nisu dale podršku BiH za izbor za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Tokom prijepodneva Komšić se susreo s predsjednicima Kipra i Togoa. Kiparski predsjednik Demetris Hristofijas pozdravio je inicijativu BiH za razvijanjem svestranijih odnosa dviju evropskih zemalja i rekao da je Kipar ratificirao sporazum BiH s EU o asocijaciji i kooperaciji te naglasio da će Kipar glasati za BiH prilikom izbora u VSUN-a.

Istakao je da je bio vrlo blizak Titovoj Jugoslaviji i njegovom djelu, kojim se inspirirao te da podržava sve aktivnosti u regiji zapadnog Balkana, kao i da svoju zemlju vidi bliskom tim zemljama te da se raduje napretku BiH i njenom kapacitetu da postane i značajniji međunarodni subjekt.

Obrazložio je stajališta svoje vlade u odnosu na proces ujedinjenja otoka, rekao da intenzivno razgovara s turskom i kiparskom zajednicom te da se nada napretku ka konačnom rješenju.

Pozvao je Komšića da službeno posjeti Kipar i rekao da će njegova zemlja podržati evropsku orijentaciju BiH.

Odmah uspostaviti diplomatske odnose sa Togom

Predsjednik Republike Togo Faure Essozimna Gnassingbé je rekao da Togo prihvata da se odmah uspostave diplomatski odnosi dviju zemalja i naglasio da će Togo glasati za izbor BiH među nestalne članice VSUN-a.

Togoanski predsjednik je istakao da su s bolom pratili događaje u BiH i da ih veoma raduje što je BiH izašla na svoj put, što predstavlja veoma pozitivan primjer i angažman i međunarodne zajednice.

Dodao je da je dobrodošlo da BiH u UN-u da svoj doprinos kroz djelovanje u VSUN-u, da je obradovan i da podržava principe koje je o djelovanju BiH u UN-u izložio predsjedavajući Komšić i da vjeruje da će se postepeno razvijati odnosi dviju zemalja u raznovrsnim oblastima.

Službeno je pozvao predsjedavajućeg Komšića da posjeti Togo i naglasio da njegova zemlja s BiH ima kontakte i putem Pokreta nesvrstanih zemalja, Afričke unije i OIC-a, u kojima BiH ima posmatrački status.

Zaključeno je da se diplomatskim putem dovrše pripreme za potpisivanje dokumenta o uspostavi diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Ukrajina podržava kandidaturu BiH za nestalnu članicu UN-a

Komšić se u New Yorku sastao s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom i zahvalio Ukrajini što je donijela odluku da podrži kandidaturu BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Razgovarano je o i unapređenju bilateralnih odnosa i zajedničkom euroatlantskom putu dviju zemalja. Ukrajinski predsjednik pozvao je Komšića da, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva i na čelu delegacije BiH, u narednih mjesec do dva službeno posjeti Ukrajinu.

Predsjednik Ukrajine predložio je svestranije odnose dviju prijateljskih evropskih zemalja koje teže istim ciljevima, sugerirao je da se uz posjetu predsjedavajućeg Komšića organizuje i ekonomski forum privrednika, da se to iskoristi za podsticanje saradnje univerziteta, povezivanje lokalnih i regionalnih zajednica dviju zemalja, produbljivanje odnosa između ministarstava odbrane na liniji potpisanog memoranduma i razvijanje vojnotehničke saradnje.

Komšić i Juščenko razmijenili su mišljenja i o drugim temama, posebno potrebi povećanja i kvalitetnijih odnosa u ekonomskom domenu.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike zahvalan Komšiću

Pedsjedavajući Komšić u New Yorku se sastao i s Harisom Alibašićem, predsjednikom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, najmnogobrojnije asocijacije udruga bh. dijaspore na američkom kontinentu.

Razgovarano je o aktivnostima ove probosanske asocijacije, njhovom preokupiranošću aktualnom situacijom u BiH, aktivnostima na unapređenju američko-bosanskohercegovačkih veza te animiranja nove američke administracije da ostane aktivni činilac u dovršavanju projekta stabilizacije BiH i otvaranja novih perspektiva za našu zemlju.

Alibašić je, uime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, zahvalio predsjedavajućem Komšiću za sve napore, jasne stavove i vrlo aktivan odnos očuvanju BiH, kao zemlje čije su najviše vrijednosti u multikulturalnom, multikonfesionalnom i multietničkom izrazu, ali i jačanju prava svakog građanina BiH, kao pojedinca, s najvišim evropskim standardima.

Predsjedavajući Komšić večeras će prisustvovati prijemu koji, u čast šefova država koji učestvuju na 64. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, organizuje predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama, saopćeno je iz Komšićevog ureda, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije