Komšić u Italiji: Uloženi su veliki napori u odbrani suvereniteta BiH, genocid se ne smije ponoviti

3
Radiosarajevo.ba
Komšić u Italiji: Uloženi su veliki napori u odbrani suvereniteta BiH, genocid se ne smije ponoviti
Foto: Predsjedništvo BiH / Željko Komšić u Italiji

U organizaciji Generalnog konzata BiH u Milanu i Udruženja "Ljiljan" Italija, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se u Općini Rogno sa aktivistima i predsjednikom Udruženja Mirsadom Starcevicem, te predstavnicima drugih bosanskohercegovačkih asocijacija koje djeluju na području Sjeverne Italije.

Razgovarali su o aktivnijoj saradnji i uspostavljanju bolje koordinacije između svih udruženja u dijaspori u Italiji sa građanima u BiH, zajedničkim projekatima koji mogu doprinijeti organizacionom povezivanju dijaspore, i međusobno, i sa bh institucijama.

Željko Komšić u Italiji
Foto: Predsjedništvo BiH: Željko Komšić u Italiji

Željko Komšić je naglasio da je otkrivanje spomen-obilježja "Cvijet Srebrenice" veoma važan događaj za sve građane u BiH i Italiji, zbog svega što se dešavalo tokom agresije na BiH, posebno Srebrenici, gdje je počinjen genocid nad jednim narodom - Bošnjacima.

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Željko Komšić u Italiji: Podignuto spomen obilježje “Cvijet Srebrenice”

Željko Komšić u Italiji: Podignuto spomen obilježje “Cvijet Srebrenice”

Istakao je da je sjećanje na nevine žrtve u Srebrenici obaveza svih nas, da nikada ne smijemo zaboraviti šta se dogodilo, i da spriječimo da se nikada nikome ne ponovi. Član Predsjedništva BiH istakao je da se i danas hrabro i mukotrpno borimo za našu državu kao što smo se borili od 1992. do 1995. godine, ali danas drugim, političkim sredstvima, od zlih politika koje imaju za cilj destabilizirati BiH.

Željko Komšić u Italiji
Foto: Predsjedništvo BiH: Željko Komšić u Italiji

Željko Komšić je naglasio da je u proteklom periodu uložen veliki napor u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, da se moramo okrenuti ka pravim demokratskim vrijednostima u kojim će se otkloniti svaki oblik diskriminacije, poštovati vladavina prava i postići značajan napredak ka ispunjavanju kriterija za članstvo u NATO i EU.

Zahvalio se organizatorima i predstavnicima bh. dijaspore u Italiji na pozivu i realiziranom projektu izgradnje ovog spomenika s ciljem očuvanja sjećanja na nevine žrtve ubijene tokom agresije na BiH.

U ovom dijelu Sjeverne Italije živi veliki broj građana porijeklom iz BiH koji su se u potpunosti integrirali u talijansko društvo. Lokalna vlast je prepoznala njihov kvalitetan rad, a partnerski odnosi su znatno ojačani u proteklom periodu u raznim društvenim oblastima.

Sastanku su prisustvovali generalni konzul BiH u Milanu Dragan Mihaljević, ambasador BiH u Italiji Slavko Matanović, ambasador BiH pri Svetoj Stolici Igor Žontar, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, načelnik općine Rogno Cristian Molinari i načelnici drugih općina u Provinciji Bergamo, koji su dali veliku podršku izgradnji ovog spomenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije