Komšić u ime BiH predao zahtjev NATO-u

Radiosarajevo.ba
Komšić u ime BiH predao zahtjev NATO-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zvanično je u Briselu predao zahtjev Bosne i Hercegovine za Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

Aplikaciju BiH za MAP Komšić je uručio generalnom sekretaru NATO-a Andersu Foghu Rasmusenu. Bude li sve po planu, odgovor bi trebao stići u decembru.

Ako odgovor bude pozitivan, pozivnica za članstvo Bosni i Hercegovini će biti upućena iduće godine na samitu šefova država.

Komšić je ponovio da su strateški ciljevi BiH ulazak u NATO i Evropsku uniju i da tu nema nikakve dileme.

Predaji zahtjeva prisustvovala je i delegacija Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH koju predvodi resorni ministar Selmo Cikotić, koja se sastaje sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rasmusenom, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U BiH delegaciji je i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Miladin Milojčić.

Nakon što je na Samitu NATO-a u Bukureštu od 1. do 4. aprila prošle godine BiH pozvana u program Intenziviranog dijaloga, ispunjeni su preduslovi za pristupanje programu MAP, javlja Srna.

srna/rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije