Komšić sa Tadićem, Berishom i Clintonom

Radiosarajevo.ba
Komšić sa Tadićem, Berishom i Clintonom

Osvježeno u 15:30

Predsjednik Srbije Boris Tadić razgovarao je na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN u Njujorku sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, kojem je prenio posvećenost Srbije suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, prenosi Srna.

Komšić i Tadić su saglasni da treba ubrzati potpisivanje ugovora o granici između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u formi koja neće izazivati daljnja odlaganja, nastaviti i ubrzati poslove oko procesa sukcesije imovine bivše SFRJ i ojačati sve oblike ekonomske saradnje.

Tadić je izrazio zadovoljstvo razgovorima, navodeći da "Srbija ima odgovornost u regionu i želi da bude dobar susjed svim zemljama, a posebno BiH".

Predsjednik Srbije je u obraćanju Generalnoj skupštini UN u Njujorku rekao da je Srbija u slučaju BiH garant Dejtonskog sporazuma.

"Neka ne bude sumnje da ćemo ostati posvećeni suverenitetu i teritorijalnom integritetu našeg suseda - kao što ćemo to biti i u slučaju svih drugih članica UN, u regionu i širom sveta", rekao je Tadić.

Tadić pozvao članice UN-a da ne priznaju Kosovo

Predsjednik Srbije je apelovao na sve zemlje članice da poštuju činjenicu da Međunarodni sud pravde nastavlja da bude aktivno angažovan na pitanju Kosova i dodao da ne treba prejudicirati njegove rasprave i njegov rad ne treba opstruisati.

On je pozvao članice UN koje nisu priznale Kosovo da ostanu pri takvom stavu i apelovao da se Međunarodnom sudu pravde omogući da neometano i bez pritisaka, kao što su nova priznanja, razmotri jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Tadić se na marginama zasjedanja sastao i sa albanskim premijerom Saljijem Berišom, sa kojim je dogovorio razmjenu posjeta između Srbije i Albanije na najvišem nivou, prenosi Srna.

Komšić sa premijerom Albanije i Clintonom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u New Yorku se sastao i s premijerom Albanije Salijem Berishom. Albanski premijer ocijenio je odnose dviju zemalja vrlo prijateljskim i sve razvijenijim, prenosi Fena.

Razgovarano je o značaju izgradnje jadransko-jonske magistrale i pozitivnih efekata po ekonomiju dviju zemalja. Albanija od naredne godine očekuje veći dolazak turista iz BiH i nudi povoljne uvjete za odmor, a konstatiran je i pozitivan trend u povećanju broja ekonomskih subjekata iz dviju zemalja koji sarađuju.

Učestvujući aktivno u radu 5. sesije Clintonove globalne inicijative (GCI) u New Yorku, predsjedavajući Komšić je na svečanosti dodjele godišnjih nagrada GCI-a najzaslužnijim pregaocima iz cijelog svijeta, kao i na zatvaranju ovog svjetski uglednog foruma, bio među nekolicinom učesnika koji su izazivali veliku pažnju prisutnih i posebnu pažnju bivšeg američkog predsjednika Clintona.

U završnom govoru Clinton je, jedino citirajući prisustvo predsjedavajućeg Predsjednistva BiH, izrazio zadovoljstvo njegovim prisustvom Forumu i govorio o BiH kao zemlji koja uspijeva u tranziciji i obnovi, između ostalog, i kroz snažnu podršku međunarodne zajednice i ONG-a.

Podsjetio je na poraznu i osuđenu politiku etničkog čišćenja koju je provodio Miloševićev režim u BiH i međunarodno suprotstavljanje takvoj ideologiji i praksi, iz čega se trebaju izvlačiti stalne pouke.

Završnicu rada GCI obilježio je nastup državnog sekretara Hillary Clinton koja je govorila o državnoj politici SAD-a u odnosu na najveće humanitarne i razvojne potrebe najsiromašnijih zemalja i najugroženijih kategorija populacije, saopćeno je Feni iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Vezano: Silajdžić se sastao sa Clintonom

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije