Komšić sa predstavnicima REKOM-a

Radiosarajevo.ba
Komšić sa predstavnicima REKOM-a

Predstavnici Koalicije za REKOM danas će članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću predati Prijedlog statuta Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim na području nekadašnje SFRJ od 1991. do 2001. godine (REKOM), zajedno s pola miliona potpisa podrške osnivanju komisije. 

Predstavnici/e Koalicije za REKOM u ime 1.600 svojih članova i članica, među kojima su organizacije za ljudska prava, udruženja žrtava, organizacije mladih, udruženja veterana, mediji, vjerske zajednice, članovi porodica žrtava i pojedinci, tražit će od Predsjedništva BiH, kao i od predsjednika u cijeloj regiji osnivanje REKOM-a. 

Predstavnici ove koalicije u srijedu su uručili prijedlog i peticiju za osnivanje REKOM-a državnom sekretaru vlade Republike Slovenije Jozefu Skolcu. 

Prijedlog za osnivanje REKOM-a, koji je u utorak predan i hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, bit će do kraja mjeseca uručen svim predsjednicima zemalja nekadašnje SFRJ. 

Deset godina od kraja oružanih sukoba na tlu nekadašnje SFRJ ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale. 

Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su više od 1.600 udruženja i pojedinaca svih nacija i vjera sa prostora bivše SFRJ, okupljene u Koaliciji za REKOM, da zagovaraju stvaranje nezavisne međudržavne komisije kao vansudskog istražnog tijela koje treba da utvrdi i javno saopći činjenice o proteklim ratnim zbivanjima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije