Komšić predao Akcioni plan Generalnom sekretaru NATO-a

Radiosarajevo.ba
Komšić predao Akcioni plan Generalnom sekretaru NATO-a

Delegacija BiH na čelu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem danas se u Bruxellesu sastala sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom, piše Fena.

Uz predsjedavajućeg Komšića u delegaciji su bili Sven Alkalaj, ministar vanjskih poslova BiH, Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH, general-pukovnik Miladin Milojčić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH i Nikola Radovanović, ambasador BiH pri NATO-u.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, na osnovu jednoglasne odluke Predsjedništva BiH, predao je generalnom sekretaru NATO-a zahtjev naše zemlje za Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

Generalni sekretar NATO-a izrazio je zadovoljstvo i zahvalio na aplikaciji naše zemlje za MAP, te pozdravio želju BiH da postane punopravnba članica NATO-a.

Na sastanku se razgovaralo o pitanjima koja se odnose na ispunjenje uvjeta iz MAP-a od strane relevantnih bh. institucija.

Generalni sekretar NATO-a je naglasio da će NATO nastaviti sa svojom politikom "otvorenih vrata" za nove članice NATO-a, kazavši pri tom da će se svaka zemlja ocjenjivati pojedinačno i to na osnovu postignutih rezultata.

Posebno je naglasio da su procesi ustavnih reformi, nastavak reforme odbrane i implementacija ciljeva 5+2 uvjeti čije će se ispunjenje posebno ocjenjivati.

Komšić je naglasio da BiH očekuje da postane članica NATO-a kroz uobičajenu proceduru, čija je jedna od faza i aplikacija za MAP, a čiji član BiH želi da postane što prije.

Istaknuo je da je BiH svjesna da MAP ne znači automatsko članstvo u NATO-u, ali da je to važan nastavak i podstrek integracijskim procesima u BiH, posebno imajući u vidu da BiH želi iskoristiti mehanizme koji joj stoje unutar MAP-a kako bi se što prije i što kvalitetnije pripremila za članstvo u NATO-u.

Također je podsjetio da je BiH već odavno angažirana u misijama NATO-a, te da je u Banjoj Luci nedavno okončana vježba NATO snaga "Združeni napor" koja se prvi put održala u zemlji koja nije članica NATO-a.

Uputio je zvaničan poziv generalnom sekretaru NATO-a da krajem idućeg mjeseca posjeti BiH, što je Anders Fogh Rasmussen sa zadovoljstvom i prihvatio.

Generalni sekretar NATO-a je, nakon što je primio aplikaciju Bosne i Hercegovine, kazao da će o tome informirati ambasadore zemalja članica Saveza, a da će o aplikaciji Bosne i Hercegovine odlučivati Vijeće Sjevernoatlantskog saveza (NAC).

NATO odnosno NAC će sebi ostaviti "dovoljno vremena" za razmatranje te aplikacije, kako bi istovremeno međunarodno osoblje NATO-a i zemlje članice pojedinačno imali priliku za dodatne procjene i praćenje spremnosti Bosne i Hercegovine da ostvari krajnji formalni oblik saradnje sa Savezom prije punopravnog članstva, saopćeno je iz Ureda Željka Komšića.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije