Komšić pisao čelnicima EU: Smatram da šaljete pogrešnu poruku mojoj zemlji

Radiosarajevo.ba
Komšić pisao čelnicima EU: Smatram da šaljete pogrešnu poruku mojoj zemlji

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovini Željko Komšić uputio je pismo predsjedniku Vijeća Evropske unije Donaldu Tusku, predsjednici Komisije Evropske unije Ursuli von der Leyen, visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini, te komesaru za proširenje i dobrosusjedsku politiku Johannesu Hahnu, navodi televizija N1.

Komšić je liderima Evropske unije pisao povodom aktuelnih diskusija u Evropskoj uniji o otpočinjaju pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije sa Evropskom komisijom, imajući u vidu da je otpočinjanje pregovora postalo upitno, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg.

Komšić je u pismu naveo kako je njegovo mišljenje da je iznimno važno da pomenute dvije države ubrzano nastave svoj put u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja koji se odnosi isključivo na zemlje jugoistočne Evrope a čime se zapravo šalje pozitivna poruka cijeloj regiji a samim tim i Bosni i Hercegovini.

"S obzirom da je Evropska komisija već konstatovala da su Republika Sjeverna Makedonija i Republika Albanija ispunili tražene kriterije za otvaranje pregovora i ako njihov zahtjev bude odbijen, smatram da se time šalje pogrešna poruka i mojoj zemlji kako rad i donošenje teških odluka koje nas čekaju, jednostavno ne daju očekivani rezultat", naveo je u pismu predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić.

"U slučaju da ne dođe do otpočinjanja pregovora mislim da bi to moglo usporiti i proces realizacije mjera i preporuka iz mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, kao i proces prihvatanja evropskih standarda za koje se zalažem. O mogućem porastu euroskepticizma u zemljama regiona kao i o mogućnosti pojačanja prisustva nekih drugih faktora i utjecaja u regiji, mislim da nije potrebno posebno ni govoriti", dodao je Komšić.

Komšić je također naveo da se obraća iz solidarnosti prema prijateljskim zemljama i iz želje da sve zemlje regije jednoga dana budu punopravni članovi Evropske unije.

"Iz razloga principijelnosti kada govorimo o ispunjenim kriterijima koji se postavljaju pred pojedine zemlje, solidarnosti sa prijateljskim zemljama regije i želje da sve zemlje regije jednoga dana budu punopravni članovi Evropske unije, izražavam nadu da će odluka o otpočinjanju pregovora sa Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom biti pozitivna", zaključio je u pismu Komšić, navodi N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije