Komšić: Otvoreni smo za razgovore; Izetbegović: Želimo jaku koaliciju

E. H.
Komšić: Otvoreni smo za razgovore; Izetbegović: Želimo jaku koaliciju
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sastanak DF i SDA u Predsjedništvu BiH

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine lideri Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, održali su zajedničku konferenciju za medije nakon sastanka. 

Novinarima se prvi obratio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je kazao da govori kao predsjednik DF-a.

DF u sastavu bh. bloka

"Nakon sastanka mogu reći da smo kolegama saopćili da je DF u sastavu bh. bloka. I da sve odluke ćemo donositi u okviru tog bloka, što podrazumijeva saglasnost SDP-a i Naše stranke", kazao je Komšić.

Dodao je da na današnjem sastanku ljude iz SDA zanimao stav DF-a  u vezi s dešavanjima na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

"DF neće biti iskorišten kao sredstvo da se HDZ uvuče u vlast. Vrlo otvoreno smo razgovarali. Kolege iz SDA - shvatili smo da mi kao stranka ne nastupamo samostalno", naglasio je Komšić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović istakao je da je SDA želi jaku koaliciju koja može da se suprostavi dezintegracijskim silama.

"Mislim da su naši programi 99 posto jednaki. Potrebno je prevazići rivalstva, dogovorili smo se da će SDA pozvati kompletan bh. blok na pregovore. To bi bilo rješenja za BiH. Ako se nastavi ovako kako sad teče, a to je negirajući stotine birača koji su glasali za SDA, mi ćemo morati poduzeti druge mjere", istakao je Izetbegović.

On je pojasnio da sa bh. blokom želi u vlast na svim nivoima, ali da se HDZ i SNSD u toj vlasti podrazumijevaju.

Na pitanje novinara, Izetbegović je objasnio da je domaćin sastanka bila SDA te da je on održan u institucijama države.

"Kad su u pitanju HDZ i SNSD, to su pobjedničke stranke kao što je i SDA. Stoga treba poštovati odluku birača. Što se tiče jučerašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, mi mislio da je imenovanje bilo nezakonito i mi ćemo to osporiti pred Ustavnim sudom FBiH" kazao je Izetbegović.

On je još jednom ponovio da se SDA nada da će vlast formirati pobjedničke stranke, jer je to volja birača.

Komšić je odgovarajući na pitanje novinara kazao je da je vrlo važna odluka CIK-a u vezi s primjenom popisa stanovništva.

CIK ima težak zadatak

"Bez toga ne možemo ići u priču oko državne koalicije, Vijeća ministara BiH. CIK ima težak posao, koji bi trebao biti lagan ako se ide prema zakonu. Neprihvatljivo je da odluka CIK odgovara samo HDZ-u i HNS-u, a da se pritom zanemari Klub Srba", pojasnio je Komšić.

On je objašnjavajući jučerašnju konstituirajuću sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH istakao da je DF podržao imenovanje Elvira Karajbića za predsjedavajućeg ovog Doma, ali da su htjeli da se imenuje kompletno rukovodstvo.

"DF nije najjača stranka u ovom bloku i zato smo predložili da ubuduće pregovaramo kao bh. blok. Odazvali smo se kao stranka na poziv, ali smo objasnili da DF ne može govoriti o koaliranju bez pristanka kompletnog bloka", poručio je Komšić.

Izetbegović je poručio da većinu Srba u BiH predstavlja gospodin Milorad Dodik i SNSD, dok većinu Hrvata gospodin Dragan Čović i to je realnost ove države.

"Zato je pozivam bh. blok da idu sa nama, jer sve ostalo je avantura. U petak u 15 sati bit će održan sastanak delegacija SDA i HDZ-a u Mostaru", pojasnio je Izetbegović.

Komšić komentarišući aferu zastava RS kazao je da su upućeni pozivi službama da se razjasni šta se desilo, te poručio da je vrlo moguć i sudski epilog ove afere.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije