Komšić oštro komentirao raspisivanje potjernica za Dobrovoljačku

Radiosarajevo.ba
Komšić oštro komentirao raspisivanje potjernica za Dobrovoljačku

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović dao je nalog Uredu za suradnju s Interpolom Bosne i Hercegovine da od Glavnog ureda Interpola u Lionu odmah zatraži povlačenje tih potjernica, jer je, navodi, nedopustivo, što se Srbija sama proglasila nadležnom za procesuiranje svih ratnih zločina na području bivše Jugoslavije.

"Na potjernicama je 19 osoba, a jedna, za osobom čiji identitet nije objavljen, stigla je u naš Ured Interpola BiH. Ne bih želio da govorim o detaljima ni imenima, i mogu reći da ima i jedan kuriozitet - među njima se nalaze i barem tri mrtve osobe", kaže Tarik Sadović, ministar sigurnosti BiH.

"Niko od osoba koje se dovode u vezu sa napadom na kolonu u Dobrovoljačkoj ulici još nije dobio nikakvu zvaničnu obavijest o raspisanim potjernicama. To mene lično ne uzbuđuje jer mi smo tada branili grad, branili se od izvršene agresije", rekao je Jovan Divjak.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić oštro je komentirao raspisivanje međunarodnih potjernica u slučaju Dobrovoljačka, za 19 građana naše zemlje rekavši da je siguran da je to projekt Beograda i Milorada Dodika.

"Zapamtite, postoje ljudi, a među njima je i Dodik, koji nisu odustali od realizacije onoga što im je bio ratni cilj. Namjera im je demoralisati ljude koji su se borili za ovu državu, napraviti nas sve istim i izjednačiti količinu zločina. Ako hoće reciprocitet, onda ćemo o dobrosusjedskim odnosima pričati za 20 i 50 godina", kazao je Komšić.

"Mi sporimo cijeli ovaj slučaj. Srbija krši Rimski sporazum, po kojem oni ne mogu procesuirati ili podizati optužnice protiv bilo koga bez odobrenja iz Haaga", kaže Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH

Iz ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića nije bilo komentara o ovom slučaju.

Premijer RS-a Milorad Dodik Sadovićev potez smatra nedopustivim - gospodin Sadović i ta njegova odluka ne odražava stav BiH jer nijedan organ BiH nije odlučio da se tako uradi. To je njegova lična neodgovorna odluka.

rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije