Komšić ostaje potpredsjednik SDP-a

Radiosarajevo.ba
Komšić ostaje potpredsjednik SDP-a

Nakon današnje višesatne sjednice Predsjedništva SDP-a, javnosti je saopćeno kako Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, ostaje na svim dosadašnjim funkcijama unutar stranke. Naime, stranačko predsjedništvo njegovu ostavku nije prihvatilo, a on je prihvatio odluku Predsjedništva.


Lagumdžija i Komšić

Tokom sjednice je predloženo da se Zlatko Lagumdžija povuče s mjesta predsjednika partije, te da Komšić bude v. d. predsjednika SDP-a, ali ni to Predsjedništvo nije prihvatilo. Također, na konferenciji za medije je otkriveno da će se Komšić kandidirati za predsjednika SDP-a na narednom Kongresu stranke, a to je tek 2015. ili čak 2016. godine.

Podsjetimo, Komšić je prekjučer popodne pismeno podnio ostavku na mjesto u Predsjedništvu Partije i na mjesto potpredsjednika. Jučer je razgovarao sa Lagumdžijom, nakon čega nije bilo zvaničnih izjava

S druge strane, Zlatko Lagumdžija je obećao da se neće kandidirati na narednom kongresu za predsjednika Partije, te naveo da će Kongres biti održan poslije Opštih izbora 2014.

Kriv sam

„Imao sam dug i iskren razgovor s Lagumdžijom jučer. Danas sam želio da čujem šta kažu moji drugovi. Rekli su mi svašta, da sam neodgovoran, a Hakija Meholjić mi je rekao da bježim, što me povrijedilo. Rekao sam da ne bježim, već da ću ići do kraja i na sljedećem Kongresu SDP-a ići za predsjednika stranke, iako mi to nije bila ambicija", kazao je Komšić na konferenciji za medije, vidno uznemiren, drhtavim glasom.

Svoj prethodni potez opravdao je osjećajem krivice, jer je smatrao da je odgovoran pred ljudima kojima nije mogao odgovoriti na pitanje „zašto ništa ne napreduje?“, a pred izbore im je, pored ostalog, obećao borbu protiv kriminala i korupcije. Upravo je Lagumdžiju, ali i federalnog premijera Nermina Nikšića pitao koliko su krivičnih prijava podnijeli tokom svog mandata.

Taj odgovor novinarima nije dao, ali je kazao da je on podnosio. U tom je kontekstu Komšić najavio da preuzima borbu za zakon za oduzimanje nelegalno stečene imovine. Njegove su riječi kako je „USKOK oporavio Hrvatsku“, i kako on to želi vidjeti i u BiH.

„Kao potpredsjednik partije, kriv sam jer sam često stajao po strani. Što nisam rekao ono što sam trebao. Što sam prešutio (...) pritisak dođe do tačke kada se nešto mora uraditi“, kazao je Komšić i spomenuo slučaj Suljagić, slučaj Kantonalnog odbora stranke u Unsko-sanskom kantonu, te, na kraju, i sebe kao ogledala potrebe unutrašnje reforme SDP-a.


Detalj s pres-konferencije

„Odsad ću raditi sve što sam trebao, a nisam. Sad ću itekako. Pogotovo u partiji“, poručio je nadalje Komšić koji je s novinarima podijelio i naučenu lekciju: „nije vrijedno ćutati u ime bilo kakvog političkog kompromisa“.

Dotakao se Komšić i priče o raskolu zbog Lagumdžijine podrške kandidaturi Vuka Jeremića:

„Zlatko Lagumdžija ima pravo na svoj stav. Odluku o podršci BiH donijet će Predsjedništvo BiH, konsenzusom. Samo ono ima moć odlučivanja. Ja mogu samo ponoviti svoj ranije iznešen stav. Protiv sam.“

U odgovoru mu se pridružio i stranački lider koji je kazao kako ćemo odluku o ovom glasu BiH saznati od ambasadora, kojem će odluka stići iz Predsjedništva BiH. Treba naglasiti da je Komšić istakao kako vanjsku politiku rješava isključivo Predsjedništvo BiH, „ma šta ko mislio“.

'Dobar je ovo povod...'

Pitali su novinari Lagumdžiju da prokomentira navode o autokratiji unutar SDP-a, na što im je on odgovorio kako je na današnjoj sjednici bio i jedan glas za njegov odlazak. Novinarima je, pred saopštenje informacije o raspletu slučaja Komšić, kazao da iz 'ovoga' izlaze puno jedinstveniji, zreliji i kako im je 'ovo' trebalo. Lagumdžija je u tom uvodu rekao kako se na sjednici raspravljalo o stanju u zemlji, koja se nalazi u „teškom ekonomsko-socijalnom stanju“.


Zlatko Lagumdžija

Dobar je ovo povod, dodao je predsjednik SDPBiH, da se unutar stranke počne raditi odgovornije. Najavljeno je da će se od članova stranke, koji su u izvršnoj vlasti, tražiti da počnu raditi na zadacima koje su pred njih postavili Ustav i zakoni.

Kako je novinarima rečeno, na početku sjednice Predsjedništvo stranke raspravljalo je i o KO SDP USK. Odlukom Predsjedništva SDP-a, kantonalni organi ove stranke u USK su raspušteni, kao i općinske organizacije Bihaća i Cazina jer su „doveli do toga da SDPUSK ne reaguje u skladu s ciljevima“; imenovali su Ferida Buljubašića da pripremi, i Predsjedništvu podnese, prijedlog o izboru stranačkih organa USK.

Ipak, komentar Lagumdžije je da Hamdija Lipovača, donedavno prvi čovjek SDP-a USK, nije kolateralna šteta današnje sjednice: "ni kolateralna, a ni šteta".



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije