Komšić o usvajaju Rezolucije: To je civilizacijski čin

8
Radiosarajevo.ba
Komšić o usvajaju Rezolucije: To je civilizacijski čin
Foto: Fena / Željko Komšić/Arhiva

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je Rezoluciju o genocidu koju je u četvrtak navečer usvojila Skupština Crne Gore.

"Pozdravljam izglasavanje Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici kojeg je danas podržala Skupština Crne Gore. Smatram to civilizacijskim činom posebno zbog činjenice da se time zabranjuje negiranje genocida. Bosna i Hercegovina i Srbija bi morale učiniti isto", izjavio je Komšić.

Crnogorski parlament usvojio je u četvrtak rezolucija kojom se osuđuje genocid u Srebrenici te je dužnosti razriješen ministra pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je ranije javno negirao genocid.

Rezolucija o Srebrenici osuđuje genocid u tom gradu, potvrđuje da je u genocidu stradalo preko 8000 civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, te se njome proglašava 11. srpnja Danom sjećanja na žrtve Srebrenice., prenosi Hina.

Rezolucija o Srebrenici, koju su predložili zastupnici Bošnjačke stranke, podržani od cjelokupne oporbe, dobila je podršku 55 zastupnika, dok su protiv bili su zastupnici vladajućeg prosrpskog Demokratskog fronta.

Prevagu su u glasanju za oba teksta donijeli glasovi zastupnika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, koji su večeras prekinuli bojkot rada parlamenta i vratili se u plenarnu dvoranu kako bi glasali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije