Komšić o Strategiji sigurnosti Srbije: Ovo se može tumačiti i kao prijetnja silom

Radiosarajevo.ba
Komšić o Strategiji sigurnosti Srbije: Ovo se može tumačiti i kao prijetnja silom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić za TV Hayat u emisiji dobar dan BiH osvrnuo se i na Strategiju odbrane koju je Srbija nedavno usvojila, te njegom zahtjevu Aleksandra Vučića da se ista suspenduje.

“Taman kad pomislite da ste odnose sa Srbijom stabilizovali, da tenzije nestaju, uspostavite kontakt, idete na polaganje kamena temljeca za autoput koji treba da poveže Beograd i Sarajevo, naiđete na jedan topao prijem, desi se ovo. I onda se čovjek pita jel’ to onda stara narodna da ‘Vuk dlaku mijenja, ali čud nikada’. Kakve veze Srbija ima sa svim što se dešava preko Drine. Koga i od čega onda treba da štiti”, poručio je Komšić.

Zapitao se da li je to odgovor na sve što se zadnjih dana dešavalo u BiH kada je riječ o NATO-u?

Da li se time nama pokazuje da mi još nismo suvereni u donošenju takvih odluka. Naravno da se na to treba reagovati. Bilo bi ne samo ružno, nego bi bila i izdaja posla kojim se baviš. Mi ne komentarišemo ništa u Srbiji, kao u Hrvatskoj. Ustavno uređenje, šta se tamo dešava. Zato što poštujemo tu zemlje i tražimo da se i mi poštujemo kao suverena zemlja. Obaveza je, ne samo Dajtona, nego međunarodnog poretka poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemalja, susjeda pogotovo”, naglasio je Komšić.

Prema njegovim riječima, u ovom slučaja Srbija je pokazala namjeru da interveniše na odnose u BiH.

“Pošto je riječ o strategiji odbrane, to možete tumačiti i kao prijetnju silom, narušava i međuanrodni javni poreak, remeti ozbiljne odnose sa BiH, dovodi u pitanje stabilost cijelog regiona. Jel’ se mi to vraćamo u neko vrijeme za koje smo mislii da je prošlo. Ukoliko ne dođe do suspenzije Strategije ili bar tog dijela o nacionalnoj odbrani, moje mišljenje da će to pogoršati odnose dvije zemlje, ali ne našom voljom”, zaključio je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije