Komšić: Naredni mjesec skupština pokreta koji će promijeniti ime

B. R.
Komšić: Naredni mjesec skupština pokreta koji će promijeniti ime
Foto: Dženan Kriještorac / Sastanak socijaldemokratskog pokreta

U sarajevskom hotelu Evropa danas je održana konstituirajuća sjednica Inicijalnog odbora Socijaldemokratkskog pokreta BiH.

"Završili smo sastanak Inicijativnog odbora. Prihvatili smo dokumente koje smo priložili. Bio je dokument radnog naslova Socijaldemokratski pokret BiH. Zakazali smo skupštinu pokreta za naredni mjesec koje bi prvobitno trebalo činiti 15 ljudi, s tim da se može proširiti na 23. Imali smo komplikovanu raspravu. Raspravljali smo o imenu, jer je pokret ujedinjene svih lijevih grupa. Imenom pokreta smo željel spriječitii fragmentaciju pokreta", rekao je Ivo Komšić i dodao:

"Zato smo promijenili naziv pokreta u Pokret socijalne pravde i demokratije. Pokret je široka platforma za objedinjavanje lijevih opcija. Ovoj državi treba socijalna pravda i demokratija i to ne treba obrazlagati. Nacionalističko ne može biti demokratsko i patriotsko. Zato je važno da u imenu imamo demokratsko. Za krajnji cilj nam je da se socijaldemokratske i lijeve stranke ujedine. Taj proces stoji od posljednjeg Kongresa Socijaldemokratske partije, dakle već četiri godine. Zalagat ćemo se za ujedinjenje jer u analizi izbora je vidljivo da bi ove stranke pobjedile nacionalističke stranke. Pozivamo Socijaldemokratsku partiju i Našu stranku da se priključe", rekao je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije