Željko Komšić: Morate govoriti istinu jer jedino istina oslobađa

6
Fena
Željko Komšić: Morate govoriti istinu jer jedino istina oslobađa
FOTO: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Dokumentarni film Pravda

Fond Memorijala KS danas je u saradnji sa Centrom za mir i multietničku saradnju i Mostar Muzejom i Memorijalom, povodom šeste godišnjice od presude Haaškog tribunala u predmetu Prlić i ostali, organizirao projekciju dokumentarnog filma Pravda u produkciji Centra za mir, te promociju fotomonografije Heroji Mostara.

Film govori o udruženom zločinačkom poduhvatu presuđenom prije šest godina i borbi građana Mostara za pravdu i mir.

U fotomonografiji Heroji Mostara dokumentirana je herojska borba za odbranu Mostara uz više od hiljadu fotografija i svjedočenja predstavnika vojne, civilne i vjerske vlasti u periodu od 1992. do 1995. godine.

Nova provokacija u Dodikovoj režiji: Haškog optuženika SNSD predložio za nagradu Grada Banje Luke

Nova provokacija u Dodikovoj režiji: Haškog optuženika SNSD predložio za nagradu Grada Banje Luke

Projekciji i promociji, među ostalima, prisustvovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je u izjavi novinarima naglasio da su u presudama međunarodnih sudova utvrđene činjenice.

"Ja mislim da je važno govoriti istinu, govoriti onako kako jeste bilo i ni zbog čega izbjegavati tu istinu ili prelaziti preko nje. Sve ono što se dešavalo u ratu u Bosni i Hercegovini bila je jedna katastrofa za sve ljude kojima je stalo do ove zemlje. I uime sjećanja na te ljude koji su svojim životima, svojim zdravljem, djelovima tijelima platili i ovaj današnji dan mi smo dužni govoriti samo istinu", rekao je Komšić.

Mostarske kristalne noći i dani: Ni Hajrudinov polumjesec ne osta…

Mostarske kristalne noći i dani: Ni Hajrudinov polumjesec ne osta…

Istina je, kako je dodao, takva kakve jeste i od činjenica se ne može pobjeći.

"A činjenice su utvrđene i u presudama međunarodnih sudova, pa i u ovoj o kojoj je danas riječ. Dakle, kao i u životu. Nema tu puno mudrosti. Morate govoriti istinu jer jedino istina oslobađa, jedino istina donosi i pomirenje i jednu vrstu relaksacije odnosa u Bosni i Hercegovini", naveo je Komšić.   

Direktor Centra za mir i multietničku suradnju Mostar Safet Oručević rekao je da će publika imati priliku vidjeti film povodom šest godina od presude u predmetu Prlić i ostali i sve događaje i reakcije koje su se dogodile na taj dan.

Objavljen do sada neviđeni snimak rušenja Starog mosta: Čuvao ga zločinac Slobodan Praljak

Objavljen do sada neviđeni snimak rušenja Starog mosta: Čuvao ga zločinac Slobodan Praljak

"Gledat ćemo u tom filmu i ekskluzivne snimke rušenja Starog mosta sa položaja Hrvatske vojske i HVO-a na Humu u Mostaru, a kasetu sa tim snimkom čuvao je u svom okruženju general i ratni zločinac Slobodan Praljak. Također, večeras promoviramo knjigu Heroji Mostara, odnosno fotomonografiju, prvu koja je nastala poslije rata u kojoj se pokazuje borba, način kako je opstao Mostar. Tu su sve fotografije koje su skupili u Centru u zadnjih 20 godina", naveo je Oručević.

Naglasio je da se za istinu treba boriti, te da bi u ovoj zemlji mnogo toga bilo normalnije da su prihvaćene presude Suda u Haagu.   

Fond memorijala KS, kako je rekao direktor Ahmed Kulanić, i večerašnjom aktivnošću njeguje kulturu sjećanja, prezentira i govori o svim relevantnim događajima u BiH.

"Zbog toga smo s ponosom suorganizovali ovaj događaj sa Centrom za mir iz Mostara. Značajno je da imamo ovakve događaje, da diskutiramo kako bismo pokušali da izvučemo pouke za buduće generacije, lekcije iz prošlosti i na taj način da bismo mogli adekvatno da odgovaramo na sve izazove s kojima se susrećemo", dodao je Kulanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije