Komšić: Dok ne angažujemo OS BiH na granici sa Srbijom, migranti ostaju u RS

Radiosarajevo.ba
Komšić: Dok ne angažujemo OS BiH na granici sa Srbijom, migranti ostaju u RS
Foto: Fena / Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatra da je prisustvo migranata u manjem bh. entitetu direktna posljedica Dodikovog odbijanja prijedloga da se na granici BiH sa Srbijom angažuju Oružane snage BiH.

Milorad Dodik, također član Predsjedništva, je na sjednici ove institucije, 11.juna prošle godine, rezolutno odbio takvu mogućnost, "čime su nastavljeni nelegalni prelasci migranata sa teritorije Srbije na teritoriju BiH".

"On je time faktički migrante pozvao u entitet RS. Sve dok je to tako, i dok Dodik odbija da angažujemo OS BiH kako bi sprječili nelegalne ulaske migranata u BiH, i u oba njena entiteta, migranti koji se sada nalaze u entitetu RS tu treba i da ostanu", dodao je on.

Podsjetimo, u Unsko-sanskom kantonu proteklih dana izrazito je napeto - građani su izašli na ulice, zaustavljali autobuse s migrantima, a onda je i vlada ovog kantona donijela odluku o zabrani prijevoza migranata.

Dodik je danas, tim povodom, za N1 izjavio kako neće poštovati odluku Vlade USK:

"Naša politika oko migranata je poznata i nije ništa novo. Mi pokušavamo, najviše preko dojava građana, da saznamo gdje se nalaze migranti, kojim rutama se kreću, ne želeći da se oni slobodno kreću u RS, da vrše pritisak na stanovništvo i razbojnički se ponašaju.

(...) Kada ih prikupimo na jedno mjesto, ogranizujemo im prevoz gdje žele da idu. Oni idu u USK. Mi naprosto da ne bi iz Bijeljine išli kroz RS, mi ih prevezemo tamo gdje žele. Neki idu u Sarajevo, neki za Tuzlu, učinimo im uslugu. Ponudimo im prevoz da se ne zadržavaju u RS. Imamo odličnu reakciju stanovništva i nastavit ćemo da se tako ponašamo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije