Komšić: BiH ne može biti nacionalna država ni jednih ni drugih ni trećih

Radiosarajevo.ba
Komšić: BiH ne može biti nacionalna država ni jednih ni drugih ni trećih
/ Foto: Anadoly Agency

Bosna i Hercegovina ne može biti nacionalna država ni jednih ni drugih ni trećih, već građanska, sekularna država, u kojoj za sve ima mjesta, poručio je večeras u Sarajevu na otvaranju 3. Međunarodne balkanska konferencija (IBAC) na temu “BiH u zajedničkoj historiji i multikulturalnoj atmosferi Balkana“, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, javlja Anadolu Agency.

Konferencija je organizovana u saradnji Univerziteta u Sarajevu, Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) i Univerziteta u Istanbulu iz Turske.

Na konferenciji se prisutnima obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je kazao da je tema konferencije tako potrebna tema za BiH u aktuelnom trenutku u kojem se nalazi.

“Naše društvo se susreće sa temom zajedničke historije i multikulturalnosti na tri nivoa. Prvi je onaj unutar BiH, drugi kroz poimanje regiona Balkana i reći nivo je zapravo ideja o Evropi“, rekao je on.

Komšić je kazao se u BiH "često hvalimo našom multikulturalnošću, multietničnošću, otvorenošću za različitosti, ali da vrlo često znamo pokazati najgore od sebe urušavajući sve te proklamirane vrijednosti u ratnim sukobima".

“Balkan je sinonim za sukobe, etničke netrpeljivosti, zaostalost i bezperspektivnost i taj imidž je rezultat naše zajedničke historije i različitog poimanja multikulturalizma. Naša historija je dio evropske historije. Evropa i Evropska unija nisu isto, iako teže tome. I evropska historija nije ništa manja krvavija od historije Balkana. Ali EU je nastala kao projekt koji bi trebao spriječiti ratove među evropskim nacijama i da ih okrene saradnji i ekonomskom, tehnološkom i kulturnom razvitku“, pojasnio je Komšić.

On je istakao da BiH treba cijeniti svoje pripadanje srednjevjekovnom kršćanskom krugu kao i polumilenijskom uticaju Osmanskog carstva, jednako kao i gotovo poluvjekovnoj Austro-Ugarskoj.

“Ono što BiH danas jeste, sa svim svojim pozitivnim i negativnim stranama, rezultat je naše zajedničke historije na Balkanu. Zahvaljujući tom posebnom multikulturalnim identitetu i Bošnjaka, i Srba i Hrvata i svih onih Bosanaca i Hercegovaca koji se izjašnjavaju na drugi način, ova zemlja opstaje. Zato se moramo dobro zapitati šta radimo, kada dijelu naših građana koji se zovu imenom zemlje u kojoj žive, odričemo jednakost. BiH zato ne može biti nacionalna država ni jednih ni drugih ni trećih, već građanska, sekularna država, u kojoj za sve ima mjesta“, zaključio je Komšić.

Predsjednik Uprave za visoko obrazovanje Republike Turske Gokhan Cetinsaya, koji je uvodnim govorom i otvorio konferenciju, iskazao je zadovoljstvo povodom svoje posjete BiH. On je istakao da su saradnja, kolaboracija i integracija nešto što je svima potrebno i to u svakom segmentu života.

“U jednu ruku, trebali bismo osnažiti već postojeće veze. Ali s druge strane, moramo ići i iznad toga. Zbog toga je jako važno visoko obrazovanje, internacionalizacije i stvaranje akademskih mreža“, rekao je Cetinsaya.

On je kazao da je visoko obrazovanje važno upravo iz razloga što se sa povećanim brojem osoba sa visokim obrazovanjem povećava i konkurentnost jedne zemlje.

Svaki građanin bi trebao imati visoko obrazovanje i to je ono za šta moramo raditi i kao ljudi, i kao države“, poručio je on.

Kao drugi važan faktor, Cetinsaya je naveo internacionalizaciju, jer, kako je naglasio, to je budućnost država i sistema visokog obrazovanja. On je također istakao važnost stvaranja akademskih i istražnih mreža.

“Umjesto da se takmičimo, trebali bismo raditi na međunarodnom umrežavanju preko naučnih radova i projekata. Moramo raditi zajedno za bolje rezultate, na umrežavanju i internacionalizaciji. Trebamo podržati mobilnost studenata i akademskih članova univerziteta, osnažiti svoje mehanizme. Mi smo u tom kontekstu, napravili program 'Mevlana Exchange Program', što je nešto poput Erasmusa“, pojasnio je Cetinsaya.

Prethodne dvije godine održane su dvije konferencije IBAC-a i to u Makedoniji i Albaniji. Tema IBAC-a u Makedoniji bila je “Koegzistencija kultura na Balkanu“, a u Albaniji “Balkan na raskrsnici: Evaluacija prošlosti, čitanje sadašnjosti i zamišljanje budućnosti“.  

Na kraju programa, organizatori IBAC-a uručili su međusobno poklone, te su uručili poklone predsjedniku YOK-a Cetinsayi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije