Komšić aranžman sa MMF-om šalje na Ustavni sud BiH

Radiosarajevo.ba
Komšić aranžman sa MMF-om šalje na Ustavni sud BiH

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, najavio je danas da će tražiti od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti i zakonitosti svih aranžmana BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), javljaju Nezavisne.

"Svi aranžmani sa MMF-om protivustavno i protivzakonito su zaključeni i potpisani. Niti jedan aranžman nikada nije ratifikovan od Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništva BiH", saopšteno je iz Komšićevog kabineta.

Ovisno o budućoj odluci Ustavnog suda BiH o njegovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti aranžmana sa MMF-om, Komšić je poručio da će se obratiti i Tužilaštvu BiH za "utvrđivanje krivične odgovornosti onih koji su neovlašteno zadužili zemlju za više milijardi dolara".

Komšićev kabinet reagovao je danas zbog stavova Predsjedništva SDP-a, njegove bivše stranke, koje je juče optužilo Predsjedništvo BiH, a posebno predsjedavajućeg da su krivi što kasni usvajanje državnog budžeta za 2014. Predsjedništvo SDP-a smatra da su ovim kašnjenjem  ugroženi entiteti koji ne mogu preuzeti novac od iduće tranše MMF-a, čiji je rok za usvajanje i državnog i budžeta entiteta istekao 9. decembra.

"Spomenute upućujem da se obrate resornom ministru finansija i trezora Nikoli Špiriću, ako hoće i imaju hrabrosti, s pitanjem zašto je Nacrt budžeta institucija BiH dostavljen Predsjedništvu BiH sa više od 40 dana zakašnjenja u odnosu na rok propisan zakonom", poručio je Komšić, predsjednik Demokratske fronte.

Da je Nacrt budžeta dostavljen u zakonom propisanom roku, Komšić tvrdi da "mjesta za paniku" ne bi bilo i ne bi dolazio u pitanje aranžman sa MMF-om i spasavanje Vlade Federacije BiH, na čijem čelu je ezdepeovac Nermin Nikšić.

SDA je danas saopštila da je Predsjedništvo SDP-a nanovo istupilo u javnosti sa neutemeljenim i neozbiljnim tvrdnjama.

"Za kašnjenje budžeta nije krivo Predsjedništvo BiH, nego su krivi Vijeće ministara BiH i ministri koje je imenovao SDP", tvrde u SDA.

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Edita Đapo ranije je objasnila da je resorno ministarstvo moglo uraditi Nacrt budžeta tek nakon što je Fiskalno vijeće BiH usvojilo fiskalni okvir za period 2014 -2016. godina i nakon što je Vijeće ministara usvojilo dokumet okvirnog budžeta.

FBiH i RS ispunile su obavezu usvajanje budžeta do 9. decembra, a Predstavnički dom bh. parlamenta o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za iduću godinu razmatraće u četvrtak. Sjednica Doma naroda, koji takođe treba da odobri državni budžet, zakazana je za 16. decembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije