Komisija usvojila zakon kojim se političarima ukidaju duple funkcije

3
Radiosarajevo.ba
Komisija usvojila zakon kojim se političarima ukidaju duple funkcije
Foto: Arhiv / Saša Magazinović

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, saopćio je danas na društenoj mreži Facebook, da je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH jednoglasno usvojila u drugom čitanju zakon kojim se političarima ukidaju duple funkcije.

"Ustavno pravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH JEDNOGLASNO usvojila u drugom čitanju zakon kojim se političarima ukidaju duple funkcije. Hvala kolegama na podršci!", napisao je Magazinović na Facebooku.

On je ranije u parlamentarnu proceduru uputio izmjene Izbornog zakona BiH koje predviđaju ukidanje duplih funkcija.

“Iako naš zakon predviđa nespojivost funkcija, neposredno pred prošle izbore je napravljen izuzetak i očigledno to postaje pravilo”, izjavio je ranije Magazinović.

On je dodao da je fizički nemoguće raditi ta dva posla istovremeno.

“Zbog toga u proceduru ide prijedlog izmjena Izbornog zakona koji predviđa mogućnost da se mandat stavi u mirovanje. To znači da ministar na bilo kojem nivou ima mogućnost da taj mandat stavi u mirovanje. Tako će funkciju poslanika obavljati prvi sljedeći na listi dok traje mandat u izvršnoj vlasti. Kada se završi on se vraća u parlament, pojasnio je Magazinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije