Komisija u Parlamentu BiH jednoglasno podržala privremenu suspenziju PDV-a na uvoz gasa

0
Radiosarajevo.ba
Komisija u Parlamentu BiH jednoglasno podržala privremenu suspenziju PDV-a na uvoz gasa
Foto: EPA / Ilustracija/Plin

Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je jednoglasno podržala inicijativu da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donese odluku o privremenoj suspenziji poreza na dodanu vrijednost pri uvozu gasa.

Ova inicijativa Dženana Đonlagića, predsjedavajućeg Kluba zastupnika Demokratske fronte (DF) u Parlamentu BiH, zadužuje Vijeće ministara da odluku donese hitno, a najkasnije u roku od 30 dana.

"Zbog rasta cijena energenata i cijena gasa pri uvozu u Bosnu i Hercegovinu, a što će rezultirati i povećanjem cijene gasa za privredu i domaćinstva, ekonomska mjera privremene suspenzije naplate PDV-a na uvoz gasa može ublažiti rast cijene gasa ka krajnjim korisnicima, privredi i domaćinstvima", naglasio je Dženan Đonlagić u obrazloženju inicijative upućene prije 45 dana.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Inicijativa će se naći danas pred zastupnicima na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Hoće li biti ukinut PDV na prirodni gas: Ovako glasi prijedlog Vlade FBiH

Hoće li biti ukinut PDV na prirodni gas: Ovako glasi prijedlog Vlade FBiH

Podsjetimo, Vlada FBiH ranije je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kretanju cijena prirodnog gasa, s prijedlogom za ublažavanje posljedica udara rasta cijena ovog energenta na njegove krajnje potrošače.

Federalna vlada pokreće inicijativu prema Vijeću ministara BiH za poduzimanje aktivnosti na privremenom ukidanju stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na prirodni gas u trajanju od šest mjeseci.

Vlada je zadužila premijera FBiH da ovu inicijativu uputi Vijeću ministara BiH, a Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da tekst inicijative dostavi Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije