Komercijalisti i informatičari najlakše do posla u BiH

Radiosarajevo.ba
Komercijalisti i informatičari najlakše do posla u BiH


Kategorije komercijale i prodaje bilježe najveći broj otvorenih pozicija u Bosni i Hercegovini te su se komercijalisti, prodavači i trgovci ponovo našli na prvom mjestu u Top 10 zanimanja, podaci su web-stranice Posao.ba. Također, kategorija informatika – software zabilježila je veliki porast broja oglasa te su se pozicije IT programera i developera našle na drugom mjestu u Top 10 zanimanja.

Ova kategorija spada i u deficitarna zanimanja u prošloj godini, budući da je postojala velika ponuda poslova, ali manjak stručnog kadra.

Plata od 4,285 KM

Pored ove dvije kategorije, najtraženiji su radnici u administraciji, finansijama, te ugostiteljstvu. Najveći pad oglašenih radnih mjesta bilježe kategorije prava, obrazovanja, menadžmenta i upravljanja te građevinarstva.

Deficit u kadru za prošlu godinu, pored informatike – software, ima i u sektorima biotehnologije i farmacije, te arhitekturi. Kategorije suficitarnih (velika potražnja, ali mala ponuda) zanimanja u 2011. bilo je u administraciji, transportu, skladištenju, policiji, sektoru zaštitarskih agenciji, turizmu, ali i osiguranju.

A portal Plata.ba navodi kako su u 2011. bile najplaćenije pozicije u višem menadžmentu. Najplaćenija pozicija je ona 'country menadžera' sa platom u iznosu 4,285 KM. Potom slijede pozicije: direktor sektora u bankarstvu – 2,730 KM, izvršni direktor – 2,493 KM, direktor prodaje – 2,364 KM te marketing direktor – 2,313 KM.

Najmanje plaćeni radnici su na pozicijama niskokvalificiranih i pomoćnih poslova. Najniža plata je na poziciji obućara u iznosu od 422 KM, potom higijenskih radnika i poljoprivrednih tehničara (450 KM), krojača (458 KM), čistača (474 KM) te konobara (487 KM).

Na portalu Posao.ba je u 2011. oglašeno 9,000 oglasa, a registrovano preko 26,000 biografija. Procjenjuje se da je ovim putem u 2011. posao našlo više od 7,000 osoba. Bilježi se pad broja oglasa za deset posto u odnosu na 2010; sedam je posto manje registriranih biografija. U prosjeku je na jedan oglas pristizalo oko 49 prijava, mjesečno je zabilježeno oko 12,000 prijava na oglašena radna mjesta, a 5,500 osoba je apliciralo na otvorena radna mjesta.

Najtraženiji VSS radnici

Što se tiče stepena obrazovanja, u čak 48,91 posto oglasa poslodavci su tražili radnike sa visokom stručnom spremom, a potom sa srednjom stručnom spremom. KV i VKV radnici traženi su u 9,9 posto oglasa, dok u 8,45 posto slučajeva nije navedena stručna sprema.

Poznavanje rada na računaru uslov je bio u čak 83 posto oglasa, a strani jezik je bio neophodan za zaposlenje u 81 posto objavljenih konkursa - pretežno engleski. Posjedovanje vozačke dozvole bio je uslov u 32 posto konkursa.

U protekloj godini najčešće su traženi radnici sa dvije do četiri godine radnog iskustva (31,34 %), a onda oni sa jednom godinom (26,28 %). U skoro 20 posto konkursa nije bilo navedeno da li je potrebno radno iskustvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije