Komemoracija za holandskog vojnika koji je život izgubio u Srebrenici

Anadolija
Komemoracija za holandskog vojnika koji je život izgubio u Srebrenici
U Srebrenici je održana komemoracija za Raviva van Renssena, holandskog vojnika koji je izgubio život 08. jula 1995.godine u Srebrenici.

Pomen Van Renssenu je održan na mjestu gdje se nalazi spomen ploča s njegovim imenom, a organizator pomena je otac Raviva van Renssena, Ben, organizacija "Pax for peace", kao i prijatelji i saborci nastradalog holandskog vojnika.

Pored velikog bola koji nije prošao ni nakon 20 godina, Ben Van Renssen je ipak srećan jer njegov sin nije zaboravljen. Dodaje da je splet srećnih okolnosti što je danas počeo i "Marš mira", na koji bi Raviv bio ponosan.

“Moja velika želja je bila upravo ovo što se ovdje dogodila, ja sam sretan i što su 'Žene Srebrenice' bile ovdje, jer su one te koje se uvijek bore i razumiju sve nas. Mi sada pravimo plan, želimo da otvorimo kancelariju mira u Srebrenici. Beni Vizl je jednom izjavio: 'Mi ne smijemo zaboraviti naše mrtve, ne smijemo ih još jednom ubiti'", snažna je poruka čovjeka čiji je sin dao život da bi sačuvao mir u Bosni i Hercegovini.

Bol i patnju porodice Van Renssena podijelile su i članice Udruženja "Žene Srebrenice" koje su istakle da je bol svih roditelja isti, naročito ukoliko je nastradali nevina žrtva. Ističu da će u sklopu programa obilježavanja "11. jula", biti održan i pomen Ravivu van Renssenu.

"Mi smo došle da izjavimo žaljenje njegovim roditeljima i da položimo cvijeće i odamo počast. Od sada će u svake godine, u program obilježavanja 11. jul biti uvršteno i odavanje počasti ovom holandskom vojniku. Jako nam je žao što se ovo desilo, ali ovo je bilo jedno upozorenje šta će se desiti Srebrenici", izjavila je Nura Begić, članica Udruženja "Žene Srebrenice".

Raviv van Renssen je sahranjen u Holandiji, gdje je njegovo tijelo prebačeno nekoliko dana nakon tragične smrti. Ni dvadest godina nakon događaja, ne zna se ko je ispalio granatu koja je na licu mjesta usmrtila mladog, dvadesetpetogodišnjeg vojnika koji je prema svjedočenjima njegovih saboraca bio vedrog duha s iskrenom željom da u svijetu vlada mir. Današenjm pomenu prisustvovala i zamjenica Ambasadora Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Loes Lammerts.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije