Kome je sve Mladić oficirski i vojni uzor?

Radiosarajevo.ba
Kome je sve Mladić oficirski i vojni uzor?

Predstavnici boračkih udruženja u RS-u u svojim ocjenama nakon hapšenja Ratka Mladića, očekivano, optužuju Srbiju na čijoj terirtoriji je uhapšen najtraženiji haški bjegunac. 

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS-a Dražen Perendija tvrdi da hapšenjem Mladića "Srbija, kojoj se žuri da uđe u EU, neće imati koristi, niti će joj to omogućiti da brže ostvari taj cilj“. 

Za Perendiju je, kako je ustvrdio, "general Ratko Mladić njegov oficirski i vojnički uzor i nije mi drago što je uhapšen“. 

I predsjednik Boračke organizacije RS-a Pantelija Ćurguz smatra da je vijest o hapšenju Ratka Mladića "deprimirajuća i šokantna za srpski narod u RS".

"Nije iznenađujuća vijest o hapšenju Mladića, posebno zbog politike Srbije, jer smo znali da će Srbija postupiti u skladu sa preuzetim obavezama onog časa kada bude imala informaciju o kretanju Mladića", tvrdi Ćurguz.

"Razumijem obavezu Srbije u formalno-pravnom smislu i prema međunarodnim i domaćim pravnim normama i propisima, ali ne razumijemo da jednako tako ništa ne čini i da se ne angažuje u istom kapacitetu i na istom nivou za procesuiranje izvršilaca i nalogodavaca zločina nad srpskim narodom", naveo je Ćurguz za medije u RS-u.

I predsjednik Saveza logoraša RS-a Branislav Dukić izrazio je veliko razočarenje zbog hapšenja Ratka Mladića, također uz stav da je Srbija "ovim činom stala na stranu onih koji su doveli do raspada bivše Jugoslavije i pokazala da se ne brine o srpskim žrtvama“. 

Srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću i, kako je rekao, Srbiji, poručio je da "hapšenje Mladića neće oprostiti“. 

"Neka vam ne služi na čast, naša pokoljenja vam to nikada neće oprostiti“, ustvrdio je Dukić. 

I predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u RS-u Nedeljko Mitrović izrazio je veliko razočarenje hapšenjem generala Ratka Mladića. 

Za Mitrovića je Mladić "bio simbol borbe srpskog naroda na ovim prostorima za stvaranje RS-a i opstanak Srba na ovim prostorima“. 

Predsjednik Srbije Boris Tadić potvrdio je da je danas u toj državi uhapšen haški optuženik Ratko Mladić.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije