CIK BiH / Komandant zloglasnog logora Manjača i ratni zločinac brisan iz biračkog spiska

28. 01. 2021. u 16:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 40

Ratni zločinac Dane Lukajić, osuđen na šest godina zatvora zbog zločina, a koji se od 20. januara ove godine nalazi u Kazneno-popravnom zavodu u Banjoj Luci, brisan je iz Centralnog biračkog spiska.

To je danas odlučila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

Zločinac Lukajić neće biti upisan u Centralni birački spisak, sve dok se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne.

Zločinca Lukajića, pukovnika Vojske RS, osudio je Sud u Zagrebu zbog ratnih zločina nad zarobljenicima na Manjači kod Banje Luke.

Osim po komandnoj odgovornosti, optužen je i da je lično maltretirao zarobljenike.

Lukajić je bio komandant zloglasnog koncentracionog logora Manjača.

Uhapšen je 30. juna 2018. godine u Ličkom Petrovom Selu zbog sumnje da je u septembru 1992. godine počinio zločin nad ratnim zarobljenicima na Manjači kod Banje Luke.

Lukajić je uhapšen dok je putovao na obilježavanje Dana sjećanja na Јadovno i 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Јadovno-Pag.

Vrhovni sud Hrvatske je u januaru 2020. godine Daneta Lukajića (70) proglasio krivim zbog ratnog zločina protiv zarobljenika u Manjači i osudio na šest godina zatvora.

Podsjetimo, 2018. godine Milorad Dodik je zaprijetio kako bi Hrvati u Bosni i Hercegovini mogli snositi posljedice zbog činjenice da je hrvatska policija uhapsila bivšeg časnika vojske bosanskih Srba Daneta Lukajića osumnjičenog za ratne zločine počinjene nad zarobljenicima u logoru Manjača.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA