Komandant EUFOR-a o sigurnosnoj situaciji u BiH: Trenutno ne postoji...

0
Fena
Komandant EUFOR-a o sigurnosnoj situaciji u BiH: Trenutno ne postoji...
FOTO: Fena / EUFOR-ova baza “Butmir"

Komandant EUFOR-a generalmajor Anton Wessely istaknuo je danas kako su EUFOR-ove rezervne snage aktivirane iz predostrožnosti, te da je procjena EUFOR-a da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje.

"Procjena EUFOR-a je da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje zbog koje bi bio potreban angažman EUFOR-a. Kao razborita mjera iz predostrožnosti, u svjetlu pogoršane međunarodne sigurnosne situacije, odlučeno je da se aktiviraju ove rezervne snage kako bi se ostvarila spremnost za sve nepredviđene situacije", kazao je general Wessely, obraćajući se sudionicima ceremonije u EUFOR-ovoj bazi “Butmir".

U EUFOR-ovoj bazi upriličena je ceremonija povodom obilježavanja dostizanja inicijalnog operativnog kapaciteta EUFOR-a, te izvršeno postrojavanje pripadnika Multinacionalnog bataljona, uključujući i nedavno aktivirane rezervne snage.

Umrla Fatima, majka lijepe Jasmine, bosanske vile koja je skočila u herojsku smrt

Umrla Fatima, majka lijepe Jasmine, bosanske vile koja je skočila u herojsku smrt

Ceremonijom je ujedno označen i uspješan završetak dvosedmičnih intenzivnih priprema i obuke, nakon kojih su spomenute snage operativno spremne da EUFOR-ovim partnerima iz oblasti sigurnosti pruže podršku u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Komandant EUFOR-a je pozdravio posvećenost međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini, posebno zemlje koje sudjeluju u misiji EUFOR-a, te potcrtao kako vjeruje da će raspoređivanje rezervnih snaga predstavljati dodatno sredstvo da se unaprijedi i ojača partnerstvo EUFOR-a sa institucijama i građanima Bosne i Hercegovine.

"Vjerujem da je moja odluka bila iz obaveze kao vojnika da budem spreman odgovoriti na bilo koju situaciju. Svaki vojnik koji stoji pred vama je u službi EUFOR-a i Bosne i Hercegovine. Porodice nekih od njih bliže su ratu u Ukrajini nego vi ovdje. U vremenu nesigurnosti, njihova služba je testament posvećenosti očuvanju mira. Posebno sada u vremenu narušene sigurnosti", rekao je general Wessely.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije