Koliko smo platili parfeme, kravate i paketiće?

Radiosarajevo.ba
Koliko smo platili parfeme, kravate i paketiće?


Početkom ovog mjeseca Ured za reviziju institucija Federacije BiH počeo je objavljivati revizorske izvještaje o radu institucija Federacije BiH.

Revizorski izvještaji, koji su javni dokumenti i dostupni su svakome na stranici Ureda, kao i svake godine, pokazuju rastrošnost čelnih ljudi institucija, za koju na kraju niko ne odgovara.

Reprezentacija raste...

Gledano u cjelosti, Vlada Federacije BiH je u prošloj godini potrošila 77 hiljada KM na famoznu reprezentaciju, što je za skoro 28.000 KM više nego u 2009. godini. Podsjetimo, federalna Vlada postala je tokom protekle tri godine simbol kuknjave vlasti da nema dovoljno novca i otpočela je praksu rezanja davanja socijalnim kategorijama. Ipak, to nije zasmetalo da troškovi reprezentacije značajno porastu.

Za neke događaje zavedene pod reprezentaciju revizori su ustvrdili da procedura nije ispoštovana (naprimjer, koncert povodom liberalizacije viznog režima). Za druge stavke rashoda utvrđeno je da uopšte ne mogu biti zavedeni pod reprezentaciju.

Tako je naprimjer svaka institucija potrošila poprilične sume na novogodišnje paketiće za djecu uposlenika, a takva praksa ne može biti zavedena pod reprezentaciju jer nije u poslovnu svrhu.


Automobili gutaju gorivo

O rastrošnosti i bezobrazluku institucija najviše, kao i ranijih godina, svjedoče podaci o putnim nalozima. Ponovo, naime, jedan isti automobil jednom troši pet litara na 100 km, a drugi put jedanaest litara. Čak je, prema dokumentima, ispalo i tako da je jedna osoba vozila dva automobila u istom vremenu na dvije različite relacije.

Jedan od najzanimljivijih primjera je i primjer bivše ministrice kulture i sporta Melihe Alić (SBiH). Ona je na kraju svog mandata svim uposlenicima i uposlenicama poklonila parfeme, što je građane Federacije koštalo 4.656 KM. Ministrica je kupovala i kravate, a to nas je koštalo 1.141 KM...

„U okviru izdataka za materijal i usluge, iskazani su troškovi reprezentacije u iznosu od 25.681 KM, što u odnosu na prethodnu godinu, kada su ovi troškovi iznosili 16.936 KM, predstavlja povećanje za 8.336 KM ili za 33 posto“, stoji u izvještaju.

Ni Parlament Federacije BiH ne zaostaje mnogo za Vladom i ministarstvima. Revizori su ustvrdili greške i propuste pri isplaćivanju dnevnica i naknada za putne troškove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije