Koliko je Japan donirao BiH u proteklim godinama

Radiosarajevo.ba
Koliko je Japan donirao BiH u proteklim godinama


Japan, jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, trenutno je suočena sa velikom krizom. Nakon zemljotresa i tsunamija, u kojima je poginulo 11.000 ljudi (broj sigurno nije konačan), ovoj zemlji na Dalekom Istoku prijeti nuklearna katastrofa zbog eksplozija i oštećenja na nuklearnim elektranama.

Valja se prisjetiti da je Japan jedna od zemalja koja je mnogo sredstava donirala Bosni i Hercegovini nakon rata. Iako Bosna i Hercegovina i Japan nemaju naročito razvijenu ekonomsku saradnju, što i nije naročito čudno s obzirom na razlike u razvijenosti, Japan jeste mnogo prisutan u Bosni i Hercegovini.

Japanska ambasada često u Sarajevu organizira kulturne događaje, od koji je najpoznatija redovna sedmica japanskog filma, a japanska kinematografija uvijek ima šta ponuditi.

Donacije Vlade Japana najviše pamte građani Sarajeva. Japan je, naime, donirao većinu autobusa i minibusa JP GRAS. Žuti minibusi i autobusi još uvijek su u upotrebi.

Netom poslije rata, Japan je donirao 2.500.000 jena (oko 50.000 KM), u okviru neprojektne, nenamjenske pomoći. Sljedeće godine, prema podacima sa stranice Ambasade Japana u BiH, donirano je ukupno 7 milijardi i 93 miliona jena, što je blizu 130 miliona KM.

Tih 130 miliona KM dodijeljeno je u sklopu projekata pomoći u proizvodnji hrane, pomoći u organiziranju izbora, obnove javnog prijevoza u Sarajevu...

Tokom 1997. godine, sredstva su donirana u okviru projekata razvoja javnog prijevoza u Sarajevu, pomoći u proizvodnji hrane i unaprjeđenju medicinske opreme. Ukupno je te godine Japan građanima BiH donirao 5 milijardi i 826 miliona jena (oko 112 miliona KM).

Naredne, 1998. godine Japan je doniranjem sredstava pomogao u izgradnji puteva, proizvodnji hrane, javnom prijevozu u Banjaluci, radu OSCE-a, i nabavci medicinske opreme. Ukupno je donirano 4 milijarde i 259 miliona jena (oko 74 miliona KM).

U naredne četiri godine, od 1999. do 2002., vlada Japana donirala je ukupno 4 milijarde i 315 miliona jena, što je blizu 77 miliona KM, u okviru projekata proizvodnje hrane, deminiranja, obnove javnog prijevoza u Mostaru, izgradnje osnovnih škola...

Od 2002. do 2007., kada prestaje značajnija pomoć Vlade Japana građanima BiH, ukupno je donirano skoro pa osam milijardi jena, oko 140 miliona KM. Sredstva su u tih šest godina donirana uglavnom u izgradnji puteva i obnovi škola.

U okviru tehničke saradnje, koja podrazumijeva ekspertsku pomoć i obuku javnih službenika, Vlada Japana u BiH je utrošila 3 milijarde i 838 jena, oko 70 miliona KM.

U sklopu grantova za kulturu, Japan je donirao oko172 miliona jena, nešto preko tri miliona KM.

Kada se sve sabere, dolazi se od cifre od 529 miliona KM. Toliko je Vlada Japana donirala u Bosni i Hercegovini od završetka rata do danas. Naravno, visina pomoći opadala je što je vrijeme od završetka rata odmicalo.

Valja napomenuti da Japan ima jako razvijen sistem stipendiranja i razmjene studenata sa Bosnom i Hercegovinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije