Koliko dijaspora šalje novca u Bosnu i Hercegovinu?

2
Radiosarajevo.ba
Koliko dijaspora šalje novca u Bosnu i Hercegovinu?
Foto: X.com / Konvertibilne marke / Ilustracija

Bh. dijaspora iz godine u godinu sve je brojnija, a sa porastom broja onih koji odlaze u inostranstvo, raste i količina novca koju šalju porodicama i rodbini u Bosni i Hercegovini.

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da su samo u prvom kvartalu 2023. godine ukupni tekući transferi iznosili 1,116 milijardi KM, ali se pretpostavlja da su brojke i znatno veće ako se računaju i transferi "iz ruke u ruku".

Oko deset posto ukupnog novca koji trošimo u BiH nismo zaradili, već su nam to poslali naši ljudi iz inostranstva, kaže zvanična statistika.

Udes na brzoj cesti na ulazu u Sarajevo

Udes na brzoj cesti na ulazu u Sarajevo

Prema podacima Centralne banke BiH dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu u prošloj godini uplatila rekordnih 4,9 milijarde maraka, u 2021. godini 4,3, a u pandemijskoj 2020. godini u Bosnu i Hercegovinu iz dijaspore se slilo 3,8 milijarde maraka.

Ipak, pretpostavlja se da je ta brojka skoro dvostruko veća, jer u nju nisu uračunati "neformalni" i transferi.

Pored slanja novca, bh. dijaspora značajan novac potroši i tokom praznika. Maja Mršić iz Bijeljine posjeduje mali obrt i, kako kaže, dolazak dijaspore se uvijek osjeti.

"Tokom praznika više iz dijaspore ima klijenata. Malo su bolje platežne mogućnosti u inostranstvu. Oni su došli na odmor, pa da iskoriste to virjeme za šetnju irazgledanje, tako da možda je i to razlog što naša dijaspora kupuje", priča Maja.

Doznake iz inostranstva od naše dijaspore najviše stižu iz zemalja Zapadne Evrope, poput Njemačke, zatim Skandinavije, Sjeverne Amerike i nešto manje iz Australije.

"Teško da bi mogli preživljavati s obzirom na penzije, iznose penzija i plata. Dijaspora je ta koja za sada najviše ubrizgava novca na ovo područje i da nije njih ovdje bi bilo veoma tužno, da kažem, živjeti", dodaje.

Ako je suditi prema podacima iz prvog kvartala, u ovoj godini mogao bi biti oboren dosadašnji rekord doznaka iz inostranstva. Ipak, ovo nije brojka za slavlje, a ostaje i gorko pitanje - kome će novac slati kada iz BiH odlaze čitave porodice, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije