Kolegij Općinskog vijeća Novo Sarajevo odbio zahtjev za smanjenje plaća i paušala

Radiosarajevo.ba
Kolegij Općinskog vijeća Novo Sarajevo odbio zahtjev za smanjenje plaća i paušala

Zahtjev Naše stranke da se u dnevni red Općinskog vijeća Novo Sarajevo uvrsti Izmjena Odluke o plaćama izabranih zvaničnika i vijećničkim paušalima, odnosno da se novom Odlukom plaće i paušali vrate na nivo iz 2012. godine, čime bi se uštedjela značajna sredstva u budžetu Općine Novo Sarajevo - nije podržan.

''Na hitnoj sjednici Kolegija Općinskog vijeća Novo Sarajevo održanoj 13. februara nije podržan zahtjev Naše stranke da se u dnevni red Vijeća uvrsti'', saopćeno je iz Naše stranke.

Od sedam parlamentarnih stranaka koje čine Kolegij (SDA, SDP, SBB, SBiH, BPS, SDU i Naša stranka) zahtjev Naše stranke za smanjenje plaća i paušala podržao je samo SDU.

Članovi Kolegija koji nisu podržali ovaj zahtjev obrazlagali su svoj stav govoreći da je potrebno sačekati i vidjeti zahtjeve građana, pa tek onda poduzeti određene korake, piše u saopćenju.

Naša stranka smatra "da smo u proteklim danima, a i prije, jasno mogli vidjeti i čuti zahtjeve građana, te ovakva reakcija stranačke većine u OV Novo Sarajevo predstavlja neopravdano izbjegavanje suočavanja s obavezama koje su građani postavili pred vlast".

Smanjenje plaća nije jedini zahtjev koji su građani postavili, ali jeste jedan od vrlo jasnih zahtjeva. I kako u okviru postojećih zakona ne postoji nikakva kočnica za izvršavanje promjena u Odluci, odnosno za vraćanja stanja na nivo iz 2012, tako odugovlačenje i izbjegavanje suočenja s ovim lako provodivim zahtjevom predstavlja novo oglušivanje vlasti na obaveze koje građani stavljaju pred njih što nije samo politički neodgovoran, već i opasan čin, navodi se u saopćenju.

''Naš klub je bio protiv usvajanja Odluke o povećanju i kad su je izglasali. Smatrali smo krajnje nemoralnim činom povećanje plaća i paušala, uzimajući u obzir situaciju u kojoj se nalazila i još uvijek nalazi većina naših građana i to smo krajnje jasno i otvoreno zastupali. Također smo organizovali i prikupljanje potpisa tokom ljeta prošle godine, za pokretanje inicijative za izmjene i dopune Odluke, čime je ova inicijativa prešla u inicijativu građana naše općine'', kazala je vijećnica Naše stranke Vildana Bešlija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije