Kojović: Pozdravljam dogovor DF-a i SDP-a

Radiosarajevo.ba
Kojović: Pozdravljam dogovor DF-a i SDP-a
Foto: Arhiv / Predrag Kojović
Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović pozdravio je dogovor DF-a i SDP-a te je naglasio da ove političke stranke moraju jasno naznačiti da li je praksa koaliranja sa nacionalistima iza njih.

"Nadam se da su ovim potezom Demokratska fronta i Socijaldemokratska partija zatvorili poglavlje raskola i podjela među strankama građanske orijentacije. Ne zaboravimo da se ta podjela dogodila kada je SDP potpisao sporazum sa HDZ BiH o 'vrijednosti glasa'. Drago mi je da je ta epizoda iza njih. Mi imamo komunikaciju sa predsjednicima ovih stranaka, međusobno poštovanje i korektan odnos. Uskoro ćemo u zakonodavnu proceduru u Parlamentu Federacije uputiti nekoliko zajedničkih prijedloga na kojima smo sarađivali, te imamo jedinstven stav po pitanju priče o koaliranju sa Strankom demokratske akcije. Naša stranka nije prošla gorko iskustvo koaliranja sa SDA i zajedničkih vlada, kao što su to imali DF i SDP, pa zbog toga je važno da smo upravo mi prvi - na nivou principa, obznanili da postizborna koalicija sa SDA ne dolazi u obzir", kazao je Kojović.

"Važno je da ovi dogovoreni principi ne ostanu mrtvo slovo na papiru. Naša stranka neće učestvovati u nekim postizbornim političkim manverima, gdje će - kada u Domu naroda bude nedostajalo 'ruku' iz Kluba Hrvata, ljevica potpisivati neke sporazume sa HDZ BiH. Nadam se da je vrijeme kada su DF i SDP prešutno ili otvoreno podržavaju, naprimjer SNSD, iza nas. Nadam se da je postojeća većina u Skupštini Unsko-sanskog kantona nešto što se neće događati u budućnosti, te jedino što mogu još da kažem - jeste zamoliti SDP i DF da ostanu dosljedni u praksi onome što su potpisali u subotu. I njihov i naš primarni politički protivnik su ideologije koje ovu zemlju žele cijepati po etničkim i vjerskim linijama i jedini način da ih zaustavimo je da 2018. formiramo vlast bez nacionalnih stranaka i njihovih priljepaka. Moramo biti potpuno svjesni da to možemo uraditi samo ako nam građani svojim glasovima daju snagu da pobjedimo nacionaliste. ", zaključio je Kojović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije