Kojović: Budžet utemeljen na nerealnim procjenama

Radiosarajevo.ba
Kojović: Budžet utemeljen na nerealnim procjenama


Budžet Federacije BiH usvojen je u zakonskom roku i Međunarodni monterani fond neće raskidati kreditni aranžman. Međutim, kako je budžet usvojen u atmosferi političko-stranačkog haosa, potpuno je zanemareno pitanje njegove strukture.

Kako na svom blogu piše poslanik Naše stranke u Domu naroda Federacije Peđa Kojović, budžet je za 10 posto veći od prošlogodišnjeg i iznosi nešto više od 2 milijarde KM.

„700 i nešto miliona je dakle za vraćanje duga. Od raspoloživih milijardu i 400 miliona nešto više od 500 miliona ide u boračke fondove. Ostatak potroše socijalni transferi, plate i materijalni troškovi administracije“, piše Kojović.

Za Kojovića nije sporan način na koji je budžet upućen u proceduru [uputio ga premijer, bez većinske podrške Vlade, sastavljene od ministara iz protivničih stranaka], ali je sporno da se određeni budžetski prihodi zasnivaju na nesigurnim političkim dogovorima.

„U nekoj drugoj situaciji ja bih govorio o pojedinim stavkama ovog budžeta koje zasigurno zaslužuju pažnju. Za mene bi u jednoj takvoj, normalnoj, situaciji najinteresantnije bile recimo činjenice da ovaj prijedlog budžeta sa sigurnošću racuna na novac koji će u budžet doći tek ukoliko se određeni zakonski prijedlozi (koji se nalaze u sporazumu SDP-SNSD), vezani za profit Elektroprijenosa, usvoje u parlamentu, da je projekcija prihoda bazirana na projekciji o rastu društvenog bruto proizvoda koja je višestruko veća od one iza kojih stoje ozbiljni domaći i međunarodni ekonomski autoriteti, uključujući i MMF. Naime, ovaj budžetski prijedlog predviđa rast ekonomije od 1.9%, a MMF, kao i mnogi drugi, je i prethodnu procjenu rasta od 0.8%  ocjenio preambicioznom“, piše Kojović na blogu.

Više čitajte na blogu Peđe Kojovića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije