Koji su neradni dani u RS-u u januaru

Radiosarajevo.ba
Koji su neradni dani u RS-u u januaru
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Tokom predstojećih praznika, neradni dani u bosanskohercegovačkom entitetu RS bit će 6. januar, Badnji dan po julijanskom kalendaru, te pravoslavni Božić, 7. januar, saopštilo je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS.

Zvanično, neradni dani u manjem bh. entitetu su i četvrtak, 9. januar, tzv. dan RS-a, kao i 14. januar, kada se obilježava pravoslavna, odnosno Nova godina po julijanskom kalendaru.

"U dane Božićnih praznika, vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta. U dane praznika ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti", navode iz Ministarstva.

Neradni dani, podsjeća Srpskainfo, utvrđeni su u skladu sa Zakonom o praznicima RS, Zakonom o Danu RS-a, Odlukom o načinu obilježavanja i praznovanja dana RS-a i Zaključkom Vlade RS-a.

U RS-u se nije radilo također ni za 1. i 2. januar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije