Kod Kalesije pronađene trombloni, mine, bombe, meci

A. D.
Kod Kalesije pronađene trombloni, mine, bombe, meci
Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite u proteklim danima su na lokaciji Duge Njive – Seljublje kod Kalesije očistili skoro 100 hiljada kvadratnih metara površine za koju je utvrđeno da je zagađena minama.

Kako su naveli, na pomenutom području pronađeno je i uništeno šest mina PMA-1, tri mine PMR-2A, upaljač mine UPMR-2A, ručna bomba, dva trenutna tromblona, zrno 20 mm i okvir za AP –M70 sa 30 metaka 7,62×39.

„Teren je bio dosta nepristupačan za rad, dok su vremenski uslovi kiša i snijeg otežavali radove na ovom zadatku. S obzirom na to da očišćena površina graniči sa obradivim zemljištem koje koristi lokalno stanovništvo, kao i lokalnim kolskim putem, završetkom ovog zadatka povećana je sigurnost stanovništva koje se kretalo pored rizične površine“, naveli su iz FUCZ-a.

Na ovom lokalitetu krajem 2016. godine deminerski timovi FUCZ-a su očistili su i deminirali još 62.515 kvadratnih metara sumnjive površine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije