Koalicija 'Prvi mart' podržala roditelje iz Konjević Polja, Pobuđa i Vrbanjaca

Radiosarajevo.ba
Koalicija 'Prvi mart' podržala roditelje iz Konjević Polja, Pobuđa i Vrbanjaca

Koalicija 'Prvi mart' danas je u pisanom saopćenju podržala opravdane i zakonite zahtjeve Savjeta roditelja Područne škole u Konjević Polju i Pobuđu za uspostavu osnovnih sanitarnih uslova, poštovanje principa proporcionalnog uključivanja bošnjačkih nastavnika i provedbu zakonskih obaveza za održavanje posebne nastave za nacionalnu grupu predmeta.

Takve zahtjeve postavili su i roditelji u Vrbanjcima kod Kotor Varoši, a slični slučajevi zabilježeni su širom entiteta Republika Srpska, gdje unatoč činjenici da roditelji inicijative za organizaciju nastave iz nacionalne grupe predmeta podnose blagovremeno, entitetsko Ministarstvo prosvjete i kulture ne odgovara na ove zahtjeve i svjesno krši entitetski Ustav i zakone, te Sporazum o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika, navodi 'Prvi mart'.

"Smatramo nevjerovatnim da svoju odbranu za nerad i kršenje ljudskih prava, ministar Goran Mutabdžija obrazlaže tvrdnjom da 'bilo kakva nova finansijska opterećenja za nas nisu prihvatljiva'. Tvrdnja ministarstva da se ovaj Sporazum ne provodi u Federaciji, pa zbog toga ga on ne provodi u entitetu Republika Srpska, bila istinita ili ne, nije nikakvo opravdanje, budući da ljudska prava nisu stvar pariteta te da djeca u Vrbanjcima i Konjević Polju ne mogu biti odgovorna za bilo šta što institucije drugog entiteta rade ili ne rade", saopćeno je uz ostalo iz Koalicije 'Prvi mart'.

Iz Koalicije 'Prvi mart' poručuju da su na raspolaganju roditeljima učenika iz Konjević Polja i Vrbanaca za svaku vrstu pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije