Koalicija neće ispunjavati želje Dragana Čovića

Radiosarajevo.ba
Koalicija neće ispunjavati želje Dragana Čovića

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović ponovio je jučer kako će HDZBiH, zajedno sa HDZ1990, dobiti pet ministarskih mjesta u Vladi Federacije BiH. Ovim je Čović reaktuelizirao svoje najave o planu o rekonstrukciji Federalne vlade, a ovaj put ponudio je i rok – do kraja marta.

Federalnu vladu formirale su četiri stranke – Stranka demokratske akcije, Socijaldemokratska partija BiH, Narodna stranka radom za boljitak i Hrvatska stranka prava BiH.

Stranački stavovi

Dragan Čović jučerašnju je najavu opravdao imenovanjem novog saziva Vijeća ministara BiH o kojem se u decembru dogovorila politička platforma tzv. šestorke u sastavu SDA, SDP, HDZBiH, HDZ1990, SNSD i SDS. Predsjednik HDZBiH je naglasio da šestorka o ovome ranije nije htjela puno pričati kako se ne bi iskomplikovalo formiranje Vijeća, ali je podvukao kako vlast u BiH neće moći profunkcionisati bez dva HDZ-a u federalnoj vlasti.

Čović podršku očekuje od svih koji “žele bolje Bosni i Hercegovini”, no takvo nešto neće dobiti, kažu predstavnici koalicije u FBiH. Damir Mašić, federalni ministar iz reda SDP-a, za portal Radio Sarajevo je prokomentirao:


Damir Mašić

“Uz dužno poštovanje gospodina Čovića i jednog i drugog HDZ-a, a imajući u vidu da isti od marta prošle godine pričaju o rekonstrukciji federalne vlade, bilo bi zaista degutantno na bilo koji način tu najavu komentarisati.” Sve što se dosad imalo reći na tu temu, decidan je Mašić, već je rečeno.

Čelnik Narodne stranke radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović bio je kratak i jasan. Narodna stranka radom za boljitak neće ispunjavati želje gospodina Čovića, kazao je on za naš portal.

SDA je također ponovila ranije stajalište.

“Mi smo zadovoljni trenutnim radom federalne vlasti, te ne vidimo potrebu za rekonstrukcijom. Ponavljamo, naš kriterij za eventualnu rekonstrukciju bit će procjena rada Vlade. Sve ostalo je gubljenje vremena”, rekao je Erdal Selmanović, glasnogovornik stranke.


Zvonko Jurišić

Zvonko Jurišić,predsjednik HSP-a, naglasio je kako "uprkos zahtjevima dva HDZ-a, rekonstrukcije federalne vlade neće biti. Bar ne u dogledno vrijeme, a, ako je i bude, desit će se unutar ove vlade".

Politički marketing

U međuvremenu, ha-de-ze lideri u BiH ne odustaju od političkog marketinga poruke da su oni ti koji su dobili 90 posto hrvatskih glasova te da im po tom osnovu pripadaju sve ‘hrvatske’ pozicije u Vladi FBiH.


Dragan Čović i Božo Ljubić

Njihova zamisao jeste da pet ministarstava koja pripadaju Hrvatima podijele prema formuli 3:2, u korist HDZBiH koji bi dobio i Ministarstvo financija – ministar finansija istovremeno je i dopredsjednik Vlade. U ovom kontekstu, Čović je najavio i inicijativu za izmjenama Izbornog zakona BiH koji bi osigurao da legitimni predstavnici jednog, drugog i trećeg naroda adekvatno budu zastupljeni u vlasti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije