Koalicija Forum jednakosti: Provesti presudu 'Sejdić-Finci'

Radiosarajevo.ba
Koalicija Forum jednakosti: Provesti presudu 'Sejdić-Finci'

Nevladine organizacije iz svih djelova BiH okupljene u Koaliciji Forum jednakosti opredjeljene za suzbijanje iotklanjanje svih oblika diskriminacije u našoj zemlji i zahtijevaju od bh. političkih lidera da na predstojećem sastanku u Briselu, 1. oktobra, iznesu usaglašene stavove, način i rokove u vezi sa hitnom provedbom Presude Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Sejdić - Finci.

SDA i HDZ postigli sporazum o pitanju 'Sejdić - Finci'

"Cijeneći da je pitanje izvršenja ove presude ujedno i pitanje budućnosti BiH i sudbine svih njenih građana, političke lidere podsjećamo da su se vlasti ove zemlje, čiji su oni čelnici, obavezale  na primjenu Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, što podrazumijeva i obavezu uklanjanja diskriminatornih odredaba iz Ustava BiH u skladu s Odlukom Suda u Strazburu", navodi se u saopštenju Koalicije Forum jednakosti.

Dodaje se da činjenica da građani naše zemlje koji pripadaju nacionalnim manjinama još uvijek ne mogu biti birani u Predsjedništvo BiH niti u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH predstavlja grubo kršenje evropskih standarda koji zabranjuju diskriminaciju po osnovu nacionalne pripadnosti.

Između ostalog, navodi se u saopštenju, to je i razlog što BiH još ne može otpočeti pregovore sa Evropskom unijom na putu za punopravno članstvo u toj porodici civilizovanih zemalja.

"Umjesto dugo čekanih pregovora neko vrijeme spominje se mogućnost da BiH bude izbačena i iz Vijeća Evrope pa bi, uz Bjelorusiju u kojoj je na vlasti diktatorski režim, postala jedina zemlja Evrope koja je izbačena iz asocijacije zemalja čiji je cilj poštovanje ljudskih prava i uspostava demokratije i pravne države", navodi se u saopštenju.

Nevledine organizacije koje čine Forum jednakosti traže od vlasti BiH da ispolje odgovornost prema građanima ove zemlje i njihovoj budućnosti te u najkraćem roku usvoje amandmane na Ustav BiH, kao i izmjene Izbornog zakona "čime će biti otvorena mogućnost za uključivanje BiH u normalne evropske tokove i čime će biti vraćeno dostojanstvo i prava građanima ove zemlje".

Forum jednakosti upozorava da u suprotnom postoji realna opasnost da opšti izbori koji treba da se održe u jesen 2014. godine ne budu međunarodno priznati, jer bi se održavali prema pravilima koja odudaraju od važećih evropskih standarda.

"To bi značilo da bi BiH mogla dobiti nelegitimnu i nelegalnu vlast koja ne bi mogla komunicirati niti sa zemljama sa kojima ima bilateralne odnose niti sa multilateralnim tijelima, kao što su Ujedinjene nacije, OSCE, Evropska unija, ali ni sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Time bi bilo dovedeno u pitanje normalno funkcionisanje zemlje i njenih institucija, ali i obrazovanja, zdravstva, penzionih fondova", navodi se u saopštenju, prenosi Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije