Ko su novi državni ministri?

Radiosarajevo.ba
Ko su novi državni ministri?


Stranačke konsultacije, na kojima su imenovani kandidati za pozicije u Vijeću ministara BiH, završene su. U narednih petnaestak dana Parlamentarna skupština BiH trebala bi potvrditi kandidate, a nakon što smo pisali o mandataru za prvog čovjeka ministarskog Vijeća Vjekoslavu Bevandi, donosimo vam izgled sastava novog Vijeća, sa kratkim biografijama državnih ministara.

Zlatko Lagumdžija (SDP)
Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Predsjednik SDP-a već više od decenije je rođen 26. decembra 1955. u Sarajevu. Maturirao je u američkoj srednjoj školi, da bi u Sarajevu diplomirao, magistrirao i doktorirao na temama elektrotehnike i informatike. Politički funkcioner iz vremena 1992-1995. je prije deset godina bio i na poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara, a nakon toga dobija mjesto ministra vanjskih poslova BiH. Govori engleski i francuski, a oženjen je i ima troje djece.

Sadik Ahmetović (SDA)
Ministarstvo sigurnosti BiH
Ahmetović, koji je i aktuelni ministar sigurnosti BiH, rođen je u Podgaju, selu kraj Srebrenice, 1. avgusta 1969. Osnovnu školu je završio u Srebrenici, srednju u Zvorniku, a diplomirao je na tuzlanskom Defektološkom fakultetu prije 12 godina. U posljednjoj deceniji je na nekoliko visokih stranačkih funkcija unutar SDA, a prvo poslaničko mjesto dobio je još 1991, u Skupštini opštine Srebrenica. U njegovim biografijama, na stranici stranke ili na stranici Ministarstva ne navodi se da li ministar govori strane jezike.

Muhamed Ibrahimović (SDA)
Ministarstvo odbrane BiH
Još jedan političar iz SDA, rodom je iz Stjepan Polja, opština Gračanica, a rođen je 8. januara 1960. U biografiji se na navodi gdje je završio osnovnu i srednju, ali je istaknuto da je fakultetsko obrazovanje stekao u Sarajevu, na Filozofskom i Fakultetu političkih nauka. Što se tiče sektora odbrane, jedinu poziciju u vezi sa ovim sektorom obavljao je funkciju načelnika Uprave za odbranu Tuzlanskog kantona, a pri nekadašnjem Ministarstvu odbrane FBiH. On govori arapski i engleski jezik; oženjen je i ima dvoje djece. Zanimljivo je i da održava BLOG.

Nikola Špirić (SNSD)
Ministarstvo finansija i trezora BiH
Aktuelni premijer Bosne i Hercegovine rođen je 4. septembra 1956. godine u Drvaru. Diplomirao je u Sarajevu, gdje je i magistrirao. Titulu doktora ekonomskih nauka stekao je u Srpskom Sarajevu 1999. U politici je  od 1993, a prije SNSD-a promijenio je dvije stranke. Ne govori nijedan strani jezik, a otac je dvoje djece.

Bariša Čolak (HDZBiH)
Ministarstvo pravde BiH
Kao i Ahmetović, Čolak je već na istoj ministarskoj poziciji. Rođen je u Širokom Brijegu, 1. januara 1956, a većinu edukacije stekao je u Mostaru i u sektoru prava. Još 1988. je imenovan za sudiju u Širokom Brijegu, a u Ministarstvu pravde BiH je od 2007. U biografiji mu stoji da pasivno govori njemački jezik, te da je oženjen i otac troje djece.

Mirko Šarović (SDS)
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Najzanimljivije lice novog saziva Vijeća ministara, Šarovića je sa političke scene bonskim ovlastima još 2003. sklonio Paddy Ashdown u BiH. Nerijetko su ga hapsili i optuživali za zloupotrebu položaja, no na kraju su sve optužbe povučene, a od Suda BiH dobio je i 100.000 maraka odštete. Bio je visoki funkcioner u (ratnoj) vladi Radovana Karadžića, a ponosi se time što je prvi gradonačelnik „poslijeratnog Srpskog Sarajeva“. Nije poznato da li Šarović govori neke strane jezike.

Damir Hadžić (SDP)
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH
Nekad najmlađi opštinski načelnik u BiH (izabran je na ovu poziciju sa 24 godine), rođen je u Sarajevu, 3. januara 1976. Politikom se bavi od svoje 22. godine, a školovao se u Sarajevu gdje je proveo rat – sa 16 godina se priključio Armiji BiH. Nepoznato je da li govori strane jezike, možda engleski, a oženjen je i ima troje djece.

Damir Ljubić (HDZ1990)
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH
Bivši član HDZ-a rođen je u Biogracima, opština Široki Brijeg, 13. februara 1965. Osnovno i srednje obrazovanje završava u Hercegovini, dok diplomu i zvanje magistra stiče u Sarajevu, na Agronomskom fakultetu. Političku karijeru počinje nakon službeničkog mjesta u Uredu za prognane tadašnje Vlade Herceg-Bosne odakle odlazi na poziciju zamjenika ministra rada i socijalne politike u Vladi FBiH. Radio je i kao savjetnik u Predsjedništvu BiH. Oženjen je i otac tri sina, a nepoznanica je da li i koji strani jezik govori.

Sredoje Nović (SNSD)
Ministarstvo civilnih poslova BiH
Sin Ljubomira i majke Vide – kako mu počinje službena biografija na stranici Ministarstva – rođen je 14 februara 1947 godine u mjestu Donji Detlak, opština Derventa. Školovanje, nakon Prijedora i Dervente, nastavlja u Sarajevu, gdje je diplomirao, te magistrirao (Pravni fakultet). U biografiji se ističe kako protiv njega nikada nije izrečena niti jedna sankcija. Nović je i sada na poziciji ministra civilnih poslova, a  bio je i na čelu Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Inače, Nović je i prije rata bio naročito uključen u pitanja državne sigurnosti; u službenoj biografiji je izostavljeno poznavanje stranih jezika, kao i bračno stanje.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije