Ko je Vjekoslav Bevanda?

Radiosarajevo.ba
Ko je Vjekoslav Bevanda?


Vjekoslav (Vencel) Bevanda danas je imenovan za novog državnog premijera Bosne i Hercegovine. Na ovu poziciju došao je kao visoki funkcioner Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) koji je posljednjih godina radio u federalnoj vlasti, prvo na funkciji ministra finansija, zamjenika premijera te kao poslanik u Parlamentu FBiH.

Bevanda je rođen 13. maja 1956. godine u Mostaru, gdje 19 godina poslije završava osnovno i srednje školovanje. Diplomu stiče u januaru 1979. godine na mostarskom Ekonomskom fakultetu, na smjeru „finansije“.

Po sticanju diplome počinje raditi u mostarskoj avioindustriji „Soko“, prvo kao referent finansiranja investicija, potom kao rukovodilac Službe platnog prometa, a zatim odlazi na nekoliko direktorskih funkcija. Tu ostaje sve do 1990. godine, kada odlazi raditi u APRO banci, gdje će ostati tri godine te završiti na poziciji direktora.

Član uprave preduzeća Eurosped group Zagreb bio je do 1999, a u tom periodu radio je i kao direktor u Nord Adria Trieste i Nord Adria Wien. Potom je do 2001. bio direktor Euro centra Split, a nakon toga, do 2007, bio je na čelu Commerce bank i NLB group.

Upravo te godine, Bevanda, koji je oženjen i ima dvije kćerke, prvi put ulazi u politiku, i to u martu kada je ispred HDZBiH predložen, a potom i imenovan za ministra finansija i za zamjenika premijera Vlade Federacije BiH. Bevanda je za prve tri godine svoje vladavine izostao sa 16 sjednica Vlade FBiH od ukupno 33. U tom periodu, prema ocjenama, Ministarstvo finansija FBiH bilo je vodeće po broju realizovanih mjera – njih 707.

Od 38 planiranih, na sjednicama Vlade FBiH utvrđena su 23 zakona, predložena od ovog ministarstva; Federalni parlament ih je usvojio 21. Bez obzira na činjenicu da je riječ o tek 55 posto realizacije, ovo je bilo uvjerljivo najuspješnije ministarstvo u tom segmentu.

U prvoj godini bavljenja politikom, a prema podacima Centara civilnih inicijativa (CCI), godišnja Bevandina plaća iznosila je 57.250 KM, što znači da je mjesečno, u prosjeku, zarađivao 4.771 marku.

Inače, u imovinskom kartonu iz 2010. Bevanda je prijavio ukupna primanja iz prethodne godine u iznosu od 90.473 KM, dok je njegova supruga prijavila ukupan iznos godišnjih primanja u uznosu od 59.871 KM. Od imovine, prijavio je automobil „Seat Leon“ iz 2008. i ušteđevinu od 30.000 KM. Njegova supruga Ljiljana je prijavila stan u Splitu od 90 kvadratnih metara, čija vrijednost iznosi oko 150.000 KM, kao i ušteđevinu u iznosu od 35.000 KM.

Prema podacima iz Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Mostaru, Bevanda i njegova supruga Ljiljana su vlasnici stana od 90 metara kvadratnih koji se nalazi u ulici Stjepana Radića u Mostaru. Ovaj stan nije prijavljen u imovinskom kartonu. Istovremeno, Ministarstvo finansija FBiH saopštilo je da je Bevandina plata u prvih sedam mjeseci 2010. bila 2.891 KM. Pored toga, primao je i naknadu za topli obrok u iznosu od 122 KM, potom one za odvojen život (399 KM) i smještaj (500 KM). Jednokratno mu je isplaćen i regres u iznosu od 400 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije