Uhapšen osumnjičeni za ubistvo oficira Oružanih snaga BiH

E. H., S. H.
Uhapšen osumnjičeni za ubistvo oficira Oružanih snaga BiH
Stravična pucnjava, u kojoj je ubijena jedna osoba, potresla je sinoć cjelokupnu bosanskohercegovačku javnost, posebno građane Bihaća koji su mogli svjedočiti i policijskoj potjeri na ulicama grada.

Kako je portal Radiosarajevo.ba saznao, u ovoj pucnjavi ubijen je visokopozicionirani oficir Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Sead Duraković, a njegovo ime je i odranije bilo poznato u bh. javnosti.

Nakon ubistva uhapšen je H. B. (1980) koji se dovodi u vezu s ovim ubistvom i koji je priveden u prostorije MUP-a USK-a, potvrdila je za Radiosarajevo.ba Snežana Galić, glasnogovornica Ministarstva za unutrašnje poslove Unsko-sanskog kantona.

Kako je navela Galić, uviđajne radnje se nastavljaju nakon čega će biti poznato više informacija.

Zbog istrage, više informacija nam nisu mogli dati u MUP-u USK-a.

Naime, prije samo mjesec dana Sud BiH je osudio ovog oficira, proglasivši ga krivim za protuzakonito posredovanje prilikom zapošljavanje, pri čemu je osuđen na tri godine zatvora. U presudi je stajalo da je sa Seadom Fazlićem, kao visokopozicionirani oficir u OSBiH od 2011. do 2014. godine obećavao osobama da će ih zaposliti kao oficire i vojnike, a sve s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, prenio je tada BIRN - Detektor.ba.

Nadalje, navedeno je i da je Duraković zahtijevao iznose od 500 do 2.500 KM, ali da zauzvrat nikog od onih koji su mu davali novac nije zaposlio u OSBiH, te je s njim krivim proglašen i Fazlić, kao saučesnik u ovom krivičnom djelu.

Prilikom suđenja Durakovićeva odbrana pokušala je dokazati da je on bio u lošoj finansijskoj situaciji, pa je zbog toga posuđivao novac, ali je sutkinja Huskić nedvojbeno ustvrdila da su svjedoci kazali da su novčane iznose davali radi zaposlenja u OSBiH, a ne kao pozajmicu. S nekima od njih su, dodaje sutkinja Huskić, napravljeni ugovori o zajmu kod notara, ali su svjedoci pojasnili da je to bio jedini način da dobiju nazad svoj novac. Utvrđeno je da je Duraković primio naknadu, ali svjedoci nisu rekli da je utjecao na Komisiju za prijem vojnika.

Nisu prihvaćeni tada ni navodi Fazlićeve Odbrane da nije znao da je u kovertama novac, jer su svjedoci u sudnici rekli drukčije. Od otežavajućih okolnosti, Sud BiH je kod obojice optuženih cijenio njihovu raniju osuđivanost, a od olakšavajućih, njihove porodične prilike.

U ovim trenucima još uvijek traje istraga u vezi sa slučajem ubistva Seada Durakovića u Bihaću, te nije moguće utvrditi da li je ovo suđenje imalo neke veze s njegovim ubistvom, ali bi više detalja trebalo biti poznato u toku dana, kada će policija dati zvanični izvještaj u vezi sa ovim slučajem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije