Ko je Nedžad Čehić koji je iz Austrije izručen Bosni i Hercegovini i za šta ga sumnjiče?

0
Fena
Ko je Nedžad Čehić koji je iz Austrije izručen Bosni i Hercegovini i za šta ga sumnjiče?
Wikipedia / Bosanska Krupa

Osumnjičeni Nedžad Ćehić (1972.) tereti se da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika 1995. godine. Nakon izručenja osumnjičenog, koje su realizovale partnerske institucije Republike Austrije, gdje je osumnjičeni lociran i lišen slobode, održano je ročište u Sudu BiH na kojem je za osumnjičenog određena mjera pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Nedžad Ćehić, rođen 1972. godine u Bosanskoj Krupi, obuhvaćen je istragom Posebnog odjela za ratne zločine, koja se odnosi na ubistvo najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS, koji su u rejonu Bosanske Krupe zarobljeni 1995. godine.

Istraga u ovom predmetu, u kojem je podignuta optužnica protiv sedam osoba u predmetu Bužimkić Senad i drugi, obuhvata i osumnjičenog Ćehića koji je bio nedostupan pravosudnim institucijama BiH, nakon čega se sa partnerskim policijskim i pravosudnim institucijama zajednički radilo na njegovom pronalasku i lociranju.

Klafurić: Meč na Koševu dolazi u dobrom trenutku za nas

Klafurić: Meč na Koševu dolazi u dobrom trenutku za nas

U saopćenju se navodi da se optuženi u navedenom predmetu terete da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika 511. Slavne brdske brigade Armije RBiH, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da su nakon zarobljavanja najmanje 25 pripadnika VRS na lokalitetima u opštini Bosanska Krupa, četvorica zarobljenika odmah ubijeni, a ostali odvedeni u zarobljeništvo, nakon čega su odvođeni, mučeni i zlostavljani, te je dio zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja a dio zarobljenika hladnim oružjem i raznim predmetima tučen do smrti.

Tijela ubijenih zarobljenika razmijenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996. godine, a tijelo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije