Ko je ko u slučaju Ganić

Radiosarajevo.ba
Ko je ko u slučaju Ganić
Montgomery je zastupala Pinocheta i Shinawatru (Getty)

Ejup Ganić ostaje u pritvoru


Britanski sudija Quentin Purdy u srijedu je presudio da Ejup Ganić ne može biti pušten na slobodu pod kaucijom od 200.000 funti, a kao glavni razlog sudija je naveo ozbiljnost krivičnih djela zbog kojih je Ganić i pritvoren po zahtjevu Srbije.

Purdy poslao u zatvor zamjenika gradonačelnika Londona

Zbog „administrativnog propusta“, Ganić se zapravo nije ni pojavio na ročištu u srijedu popodne, jer su iz pritvorske jedinice u sudnicu doveli pogrešnog čovjeka. Ganiću još uvijek nije omogućen ni najmanji kontakt s porodicom, pravnim savjetnicima ili diplomatskim predstavnicima BiH.

Sudija Purdy u Engleskoj je poznat kao dosljedan i beskompromisan u poštivanju slova zakona. O tome najbolje svjedoči podatak da je bez imalo sustezanja na tri mjeseca zatvora osudio nekadašnjeg zamjenika gradonačelnika Londona.

Zbog neopravdanog trošenja budžetskih 156 funti (oko 300 KM), sudija Purdy je Iana Clementa u oktobru prošle godine osudio i na 100 sati društveno korisnog rada, a Clement je, naravno, odmah smijenjen sa mjesta zamjenika gradonačelnik britanske prijestolnice.

Radilo se zapravo o tome da je Clement kreditnom karticom grada Londona platio privatni ručak, na šta mu je Purdy u sudnici poručio da je „besramno i bezobrazno trošio javni novac“.

Pinochet, Berlusconi, Shinawatra i Ganić


Druga bitna ličnost „slučaja Ganić“ svakako jeste i njegova pravna zastupnica Clare Montgomery, koja je ima 40-tak godina iskustva u advokatskom poslu. Montgomery je specijalista za krivično pravo, u prvom redu, potom za pravo i zdravstveni sistem, privredni kriminal, upravno pravo i, ono što je posrijedi u slučaju Ejupa Ganića – ekstradicija.

Montgomery je najpoznatija po tome što je zastupala argentinskog diktatora Augusta Pinocheta pred britanskim Domom lordova. Također je uzimala učešća u nekim slučajevima povezanim s Berlusconijem, a branila je i tajlandskog premijera Taksinu Shinawatru, kojeg Britanija na kraju nije izručila Tajlandu.

Poznata je ne samo u Velikoj Britaniji, a cijenjenja je širom Evropske unije, dok je nekoliko puta zastupala oštećene ili optužene u sporovima s Evropskom unijom, odnosno Evropskom komisijom.

Branila je direktora željezničke kompanije u velikom procesu, gdje je ovaj bio optužen za odgovornost za narušavanje zdravlja, ugrožavanje života i smrt u jednoj željezničkoj nesreći.

Dr. Kealy učestvovao u skupljanju novca za kauciju

Vice-rektor prestižnog univerziteta

Još jedan također bitan akter cijelog slučaja Ejupa Ganića jeste dr. Terence Kealey, profesor vice-rektor Buckinghamskog univerziteta, s kojim Ganićev Sarajevo School of Science and Technology usko sarađuje, a studenti SSST-a dobivaju i diplome ovog engleskog univerziteta.

Kealy je učestvovao u skupljanju 200.000 funti za kauciju, dajući 25.000 funti. Ovaj buckinghamski profesor ekspert je za izučavanje ćelija kože, a objavio je preko 80 naučnih radova i nekoliko knjiga od kojih su najzapaženije „Ekonomski zakoni naučnog istraživanja“ (1996) i „Seks, nauka i profit“ (2008).

Sarajka Sanela Diana Jenkins

Visoki iznos kaucije za puštanje Ejupa Ganića iz pritvora, po zakonima Velike Britanije, mogla je položiti samo osoba koja posjeduje britansko državljanstvo.

Ona koja se odvažila na to je Sarajka Sanela Diana Jenkins, dokazana humanitarka i supruga jednog od najbogatijih britanskih bankara Rogera Jenkinsa. U sklopu humanitarne fondacije "Irnis Ćatić", koja je ime dobila po njenom bratu poginulom u ratu u BiH, Sanela je do sada više puta omogućila konkretnu finansijsku pomoć našoj zemlji.

Iz ureda Sanele Diane Jenkins potvrđeno je za RadioSarajevo da je ona, ne samo položila zahtijevanih 200.000 funti nego i učestvovala u njihovom prikupljanju. Rečeno nam je kako je Jenkinsova na ovom slučaju aktivno angažirana posljednjih dana.



Jenkinsova je bliska prijateljica sa Harisom Silajdžićem, članom predsjedništva BiH, na čiji se poticaj našla među osobama koje su se angažirale u ovom slučaju.

Pored svih nabrojanih, veliku ulogu u borbi za puštanje na slobodu Ejupa Ganića igraju njegova kćerka Emina Ganić, direktorica za međunarodne odnose Sarajevo Film Festivala, kao i Damir Arnaut, pravni savjetnik Harisa Silajdžića.

kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije