Ko je bio stradali češki milijarder: Kupio Telenor Srbije, imao bogatstvo od 17 mil.

1
Radiosarajevo.ba
Ko je bio stradali češki milijarder: Kupio Telenor Srbije, imao bogatstvo od 17 mil.
FOTO: Društvene mreže / Petr Kellner

Češki milijarder Petr Kellner poginuo je u padu helikoptera na Aljasci.

U ovoj nesreći je, prema sadašnjim podacima, poginulo još pet osoba, a okolnosti se istražuju.

Češki milijarder bio je velika misterija, jer se o njegovom privatnom životu malo toga znalo.

Kelner je rođen 1964. u Češkoj Lipi, ali je veći dio djetinjstva proveo u Liberecu.

Diplomirao na Ekonomskom univerzitetu u Pragu, na Fakultetu industrijske ekonomije, 1986. godine.

Nije bio oduvijek bogat. U stvari, započeo je posao kao distributer kancelarijskog materijala tokom devedestih.

Kompanija u kojoj je tada radio bila je uključena u uvoz i prodaju fotokopirnih mašina Ricoh.

Tokom tog vremena, upoznao je Milana Maderica i Milana Vinklera. Njih trojica bi na kraju postali poslovni partneri. Osnovali su PPF – Prvni Privatizacni Fond, investicionu firmu.

Među najbogatijim ljudima na svijetu

Kellner je počeo stjecati bogatstvo za vrijeme postkomunističkog razdoblja u Češkoj.

Tokom 1995. i 1996. godine PPF je kupio 20 posto udjela u najvećoj češkoj osiguravajućoj kompaniji Česka pojištovna i počeo da njome upravlja.

Od 2013. godine Kllner je posjedovao 98,93 odsto investicione i finansijske grupe PPF.

Forbs je 2006. procijenio neto vrijednost PPF-a na tri milijarde američkih dolara i uvrstio Kelnera kao 224. najbogatijeg čovjeka na svijetu, navodi nova.rs.

Njegovo e bogatstvo, po Forbesu, procjenjuje na 17,4 milijardi dolara, čime se našao među 70 najbogatijih ljudi na svijetu.

Devedesetih godina osnovao je s partnerima PPF kao investicijsku firmu kako bi sudjelovala u shemi privatizacije stotina državnih kompanija.

Grupa PPF ulaže u niz grana od bankarstva i financijskog sektora preko biotehnologija, osiguranja, telekomunikacija, poljoprivrede, do nekretnina. PPF, sa sjedištem u Nizozemskoj, aktivna je u Europi, Rusiji, Aziji i Sjevernoj Americi.

Bio je vlasnik "Telenora" u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bugarskoj. Također je bio vlasnik Central European Media grupe, u čijem je sastavu televizijskih kanala, piše jutarnji.hr.

Vlasnik Telenora

Kelner je u Srbiji bio poznat kao vlasnik Telenora.

Državni telekomunikacioni operater Telekom Srbija potvrdio je 28. januara da je potpisao ugovor sa Telenorom, prema kojem će ovoj kompaniji, u vlasništvu PPF grupe Kelnera, iznajmljivati svoju optičku infrastrukturu.

Ukoliko ugovor odobre regulatorna tijela, Kelnerov Telenor sa infrastrukturom Telekoma ulazi u oblast interneta i TV sadržaja kao treći veliki kablovski operater u Srbiji.

Obje kompanije negirale su navode nekih medija i novinarskih udruženja u Srbiji da je cilj njihove saradnje uništavanje drugog kablovskog operatera na tržištu, navodeći da se ovim "pospješuje konkurencija", piše Slobodna Europa.

Sumnju da se iza najavljene saradnje državnog Telekoma i Kelnerovog Telekoma kriju politički motivi iznijelo je, pored ostalih, i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) koje je 2. februara takođe saopštilo da sporazum može dodatno da naruši medijski pluralizam u zemlji.

Kelnerova PPF grupa preuzela je u oktobru 2020. godine većinski udio u kompaniji Central European Media Enterprises (CME).

U njenom vlasništvu su češka privatna televizija sa nacionalnom frekvencijom TV Nova i još preko 30 televizijskih stanica u Bugarskoj, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji.

Imao je u svom vlasništvu avion Boeing 737-700BBJ te brojne nekretnine.

Živio je s porodicom u vili blizu Praga, bio je i vlasnik kuće na britanskim Djevičanskim otocima.

Imao je četvero djece, a ženio se dva puta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije