Ko će raditi na popisu stanovništva?

Radiosarajevo.ba
Ko će raditi na popisu stanovništva?

Kandidati koji su se prijavili na javni poziv za popisivače i općinske/gradske instruktore mogu provjeriti u općinskim popisnim komisijama da li se njihovo ime nalazi na preliminarnim listama kandidata koji će raditi na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Evaluaciju i rangiranje kandidata, kao i objavu preliminarne liste onih koji su zadovoljili kriterije za popisivače i općinske/gradske instruktore vrše općinske popisne komisije.

"Od 61.133 prijavljenih kandidata bit će izabrano 18.879 popisivača i 2.464 općinska instruktora, plus po 20 posto rezervnih kandidata koji će biti angažovani u slučaju odustajanja nekog od izabranih kandidata", saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

U saopćenju se navodi da pri izradi preliminarne liste kandidata općinske komisije prvo utvrđuju, u skladu sa Procedurama za izbor popisnih organa i osoblja koje će biti angažovano u popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, eliminacijski prag ispod kojeg se eliminišu kandidati: koji imaju nula bodova za opći utisak, dodatno za kandidate za popisivače koji su dobili manje od 0,5 bodova za rukopis i oni protiv kojih se vodi krivični postupak.

Od preostalih kandidata, koji zadovoljavaju uvjete javnog poziva i prešli su eliminacijski prag, birat će se oni koji će raditi na popisu.

"Konačne liste kandidata koji će raditi na popisu bit će objavljene do 25. augusta na web stranicama Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statisiku i Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske. Za sva dodatna objašnjenja kandidati se mogu obratiti nadležnoj popisnoj komisiji lokalne samouprave ili entitetskom zavodu za statistiku, a za Distrikt Brčko Agenciji za statistiku BiH", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije